Surfen populair onder sportieve vijftigers

Wie meent dat 50-plussers vooral kiezen voor sporten als klaverjassen of dammen heeft het goed mis. Steeds meer vijftigers kiezen voor actievere sporten zoals surfen. Ze laten zich inspireren door onder andere de Amerikaanse Naish en Hamilton, en de Nederlandse Van den Berg. Beroemde surfers die tegen de zestig lopen en nog altijd als een raket over de golven scheren.

We stellen meteen maar zo’n ouwe rot aan je voor. Robby Naish is misschien wel werelds meest bekende surfer. Toegegeven, als je op jonge leeftijd op Hawaii terecht komt en je vader is een surfer, dan lijkt het onvermijdelijk dat je ook met het surfvirus besmet raakt. Dat neemt echter niet weg dat hij miljoenen mensen heeft geïnspireerd, en dat doet hij nog steeds. Check dit en je weet genoeg.

Naish behaalde op dertienjarige leeftijd zijn eerste World Cup titel in het windsurfen en daar is het niet bij gebleven. Als in de jaren negentig op Hawaii zich ook het kitesurfen ontwikkelt, blijf Naish niet achter.

Naish is inmiddels 58 jaar. Wie in de jaren tachtig en negentig op een plank heeft gestaan, is inmiddels van eenzelfde generatie. En mogelijk ook van eenzelfde kaliber. Stoppen met surfen is als stoppen met leven. Veel vijftigers pakken nog regelmatig een golf en er is ook een groep die er nu pas mee begint. Startende 50plussers in een harnas om te leren kitesurfen vormen geen uitzondering.

50 is de ideale leeftijd

Het is misschien wel de ideale leeftijd. Wie de kinderen de deur uit heeft en meer vrije tijd, kiest het ruime sop of wil niets liever dan nog eens leren wind- of kitesurfen. Suppen is weliswaar enorm populair, maar wie meer wil en van de zee houdt, kiest voor die snelle plank met zeil.

Vlak daarom de ouwe knar op een surfplank niet uit. Volgens insiders is het net als fietsen; je verleert het nooit. De meeste skills zitten er nog altijd goed in. Met een flinke snelheid scheren ze over het water en wie het aandurft maakt fikse sprongen.

Je hoeft niet per se op Hawaii te wonen

Het is niet alleen de eerdergenoemde Naish die op zijn leeftijd nog hoge ogen gooit. Ook de 59-jarige Laird Hamilton, geboren als Laird John Zerfas, is nog actief. Hij wordt wel de big-wave surfer genoemd. Ook hij verhuisde op jonge leeftijd met zijn moeder naar Hawaii waar hij de surfplank ontdekte en er meteen een surfende vader bij kreeg. Zijn moeder kreeg namelijk een relatie met surfboardbouwer Bill Hamilton waar ze later mee trouwde. Laird zelf was niet zozeer geïnteresseerd in het winnen van surfwedstrijden, maar hij was vooral een waaghals die enorme sprongen en loops wilde maken. Hij was op zijn board technisch zeer begaafd en heeft dan ook flink wat stunts laten zien in bekende films waaronder Waterworld met Kevin Costner. Natuurlijk surft hij nog altijd.

In eigen land kennen we Stephan van den Berg, inmiddels ook al tegen de zestig jaar. Hij won als windsurfer in 1984 Olympisch goud. Hij schopte het tot professioneel windsurfer en runt al jaren met zijn broers een watersportzaak in Hoorn. Ook hij heeft heel veel liefhebbers geïnspireerd en heeft laten zien dat je niet per se op Hawaii hoeft te wonen om goed te worden in surfen.

Meld je aan bij een surfschool

De populariteit van de sport heeft er mede toe geleid dat Nederland inmiddels een groot aantal surfscholen kent. Je kunt er prima terecht, ook als je wat ouder bent. Surflessen voor 50plussers? Even surfen over het internet en je kunt je aanmelden. Slechts een handdoekje is er nodig. En een beetje lef natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top