Stroomprijs blijft gelijk, gasprijs stijgt flink

De dalende tendens van de variabele energietarieven verandert na drie jaar in een stijgende lijn. Dit komt door een verhoging van de gasprijzen. De prijs voor stroom blijft nagenoeg gelijk. Huishoudens die al jaren hetzelfde energiecontract hebben zitten in de regel op variabele tarieven. Gemiddeld zijn ze vanaf 1 januari op jaarbasis € 20,- meer kwijt, los van de gestegen belastingen en netwerktarieven. De variabele tarieven worden elk half jaar opnieuw vastgesteld.

Berekening
Vergelijkingssite Pricewise.nl heeft dat berekend op basis van de laatste informatie over de nieuwe energietarieven van de ‘energiereuzen’ Delta, Eneco, Essent en Nuon. Ruim 60% van de Nederlandse huishoudens heeft een contract met variabele tarieven. De inkoop van gas wordt duurder door een lager aanbod van Nederlands gas en kartelafspraken van de grote olieproducerende landen, in relatie met de groothandelsprijzen voor gas.

In de lift
Drie jaar op rij gingen huishoudens erop vooruit doordat de variabele energietarieven gestaag daalden. Een gemiddeld gezin (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) bespaarde in die periode ruim € 200,-. Daar lijkt echter een einde aan gekomen. “Momenteel zitten de energietarieven weer in de lift, maar historisch gezien zijn ze nog steeds laag. Het kan dus lonen om nu te kiezen voor een vast tarief,” aldus directeur Hans de Kok van Pricewise.

Schommelingen
Het is niet zo dat iedereen volgend jaar duurder uit is. Bij sommige leveranciers zijn mensen zelfs goedkoper uit. Essent laat weten dat klanten er zo’n € 35,- per jaar op vooruit gaan, bij een gebruik van 3.500kWh aan stroom en 1.600 m3 aan gas. Eneco maakte bekend dat klanten er € 66,- op achteruitgaan, bij een verbruik van 2.800 kWh aan stroom en 1.200 m3 aan gas. Dit ligt iets onder het gemiddelde verbruik in Nederland. Eneco heeft nu de laagste variabele tarieven van de vier traditionele leveranciers. Het spant erom of dat in 2017 zo blijft.

Goedkoper uit met vaste tarieven
“Variabele tarieven zijn meestal niet de goedkoopste. Ook de grote leveranciers bieden voordelige contracten met vaste tarieven aan. Door deze veranderingen kan het zeker lonen om over te stappen naar een ander contract,” aldus De Kok.

Als de prijsdaling van de variabele tarieven per 1 januari omslaat in een prijsstijging, wordt het voor veel consumenten aantrekkelijk om over te schakelen op een 1- of 3-jarig contract met vaste tarieven. De Kok: “Gemiddeld gezien zijn de vaste tarieven niet hoger dan de gestegen variabele tarieven. Door over te stappen naar een contract met vaste tarieven, heb je als consument geen last van prijsschommelingen en profiteer je bovendien van aantrekkelijke welkomstkortingen tot wel € 300,- op jaarbasis.”