Thailand bezoek je voor de tempels, de zon, de vriendelijke mensen. Maar er zijn er ook genoeg die het lekkere eten voorrang geven. Eten in Thailand is vooral een straattraditie. Je staat gezellig tussen anderen te schransen van bijzonder smakelijk streetfood. Kleine kramen serveren noedels en partytentjes laten je neervleien op plastic krukjes met je hapje in de hand. Streetfood is natuurlijk gebaat bij het goede weer van Thailand. Zo’n snelle straatservice zou je kunnen verleiden het Thaise streetfood als fastfood af te doen. Maar daar gaat het mis. Want streetfood is veel verser, echt smakelijker en gewoonlijk gezonder dan een westerse snack uit de friettent. Een wereld van verschil, dus.
Thais streetfood met internationale wortels
Populair in Thailand is een noedelgerecht met groenten en ei: pad thai. Veel toeristen zien dit gerecht als oer-Thais maar eigenlijk is het een importgerecht uit China. Eeuwen geleden brachten Chinese handelaars de noedels binnen in Thailand. Thais streetfood heeft meer bronnen uit ‘verre’ landen. Zo is de Massaman curry te danken aan India. En de Portugezen zijn in de Thaise eetcultuur terug te vinden door zoete snacks met siroop en eigeel.
Ook papajasalade (som tam) wordt veel geserveerd. Dit is best een gezond gerecht met boontjes, tomaten en groene papaja die op smaak komt met een zoetzure dressing van chilipepertjes en wat knoflook.
Geen stokjes, geen mes
Goed, het is wel even wennen als je voor het eerst je straathap bij een kraampje bestelt. Met stokjes eten? Dan moet je een paar landen verder. De Thai wippen hun eten met de vork op een lepel om het daarna naar binnen te werken. Messen zijn net zo afwezig als stokjes. En ga niet zoals bij een Europese foodtruck met je warme hap wat afzijdig staan te eten. In Thailand doe je dat echt gezellig samen, het liefst rond een grote tafel en met de knieën opgetrokken. Zo hoor je er echt bij.
Kluiven aan insecten
Waar in Europa nu langzaam het insect ook als ingrediënt verschijnt in kant-en-klare burgers, daar hebben de Thai de traditie om geleedpotigen te verschalken, al veel langer. Het streetfood kan daarom behoorlijk avontuurlijk overkomen. Van een schorpioen op een stokje tot een portie sprinkhanen, van een legertje mieren tot licht krakende zijdewormen. Zo krijg je je portie proteïne wel binnen. Liever iets dat wat meer naar zwavel geurt? Dan is het century-egg een optie. Een gekookt eitje dat zich wekenlang heeft opgehouden in een smurrie van kalk, klei en as. Een heerlijk bruin ei met een inktzwarte dooier en de wufte odeur van een actieve vulkaan. Smakelijk.
Gezondheid en streetfood
Zodra je in Thailand aankomt, maak je in no-time kennis met al die kleurrijke kraampjes vol streetfood. De westerse gedachtegang is dan eerst: zal super maken, maar is eten vanuit straattentjes wel zo hygiënisch? Ik ben in een warm land, dus dan kun je snel ziek worden van eten. De Thai zelf hebben natuurlijk een resistentie opgebouwd tegen bepaalde bacteriën die zich in al dat lekkers kunnen ophouden. Maar streetfood hoeft niet ziekmakend te zijn als je zelf van tevoren inschat hoe vers je bestelling gaat worden. Hapjes die al klaarliggen kunnen van gisteren zijn. Maar voedsel dat ter plekke wordt bereid, daarvan weet je dat het vers is. En kijk ook even hoe de straatkoks met het eten omgaan. Iets dat op straat valt, kan daarna echt niet meer in de wok, ook al wordt het even afgespoeld. Een andere tip is kijken waar het druk is. Heb je een kraampje gezien waar veel klanten zijn, dan is de omloopsnelheid van de producten goed en zullen die waarschijnlijk vers zijn.
Je eigen ‘to go’ bestek en schone handen
Voedselbestemming is een dingetje in Thailand. Het is en blijft een warm land en met de hygiëne wordt niet volgens Europese regels omgegaan. Dat gezegd hebbende: een voedselbesmetting loop je net zo snel op in een Thais sterrenrestaurant dan het kraampje van Sumalee of Sunan in een verloren wijkje van Bangkok. Bestel wel je maaltijd ‘to go’ zodat je niet het bestek en de borden hoeft te gebruiken die vorige eters ook al benutten. En wees voorzichtig met rauwe groenten en fruit. Die kunnen namelijk gedoopt zijn in onveilig water. Om reizigersziekte echt helemaal voor te zijn: was je handen altijd voor het eten en gebruik desinfecterende handgel. Want bacteriën houden zich echt niet alleen op bij de streetfood kraampjes. Die neem je vaak al mee.