Storm een geschenk voor het NK Tegenwindfietsen

Sommige diehards hebben door storm Ciara de dag van hun leven. Op de stormvloedkering in de Oosterschelde wordt vandaag voor de zesde keer het NK Tegenwindfietsen gehouden. Maar het kan altijd gekker. In Antwerpen kun je vanmiddag meedoen aan het BK Tegen de wind in pissen.

Storm Ciara laat al aardig van zich horen. De wind suist om het huis, deuren en ramen klapperen, bomen zwiepen heen en weer en ik hoor regelmatig de sirene van politie en brandweer. Het is oppassen geblazen, zeker als je de weg op moet. We gaven gister al belangrijke tips voor een veilige reis. Maar de storm is niet alleen maar vervelend. Sommige diehards hebben vandaag de dag van hun leven. Want op de stormvloedkering in de Oosterschelde wordt vandaag voor de zesde keer het NK Tegenwindfietsen gehouden. 

In verband met de veiligheid is het evenement twee uur vervroegd, maar het idee van de wedstrijdleiding om de wedstrijd in te korten viel niet in goede aarde bij de deelnemers. En dus wordt er gewoon 8,5 kilometer getrapt bij windstoten van ruim boven de 100 kilometer per uur. Tweehonderd individuele fietsers en twintig ploegen verschijnen aan de start. Het evenement wordt alleen georganiseerd bij windkracht 7 of meer. Nou dat zit vandaag wel goed. “Onbeschut stoempen, de wind vol in het porum” noemt de organisatie het. En wie denkt dat je op een racefiets of een elektrische fiets deel mag nemen komt bedrogen uit. Er wordt op Gazellefietsen zonder versnellingen en met terugtraprem gestreden om de beste tijd. Nederlandser kan bijna niet.

Te moe om af te stappen

Gevaarlijk is het allemaal niet volgens organisator Robrecht Stoekenbroek. De deelnemers fietsen hooguit 5 kilometer per uur en als je dan valt heb je misschien een geschaafde knie. De Oosterscheldekering gaat dicht bij windkracht 10, dus dat is een natuurlijke stop. Verder vindt hij het vooral een prachtige ervaring voor iedereen die niet bang is voor een beetje pijn. Robrecht ging zelf trouwens de uitdaging ook aan. “Op driekwart was ik zo moe dat ik zelfs niet meer kon afstappen.” Vorig jaar reed de winnaar een tijd van 19 minuten en 15 seconden. Die tijd is tot nu toe nog niet gehaald.

Ergens langs het parcours is een plek waar je teruggewaaide voorwerpen weer op kunt halen. Daar zit zelfs een rolstoel bij. Wat het verhaal daarbij is..

Volgens Facebook vindt in Antwerpen vanmiddag het Belgisch Kampioenschap tegen de wind in pissen plaats. “Beste vlaeminck, deze zondag komt de storm Ciara op bezoek in t’stad en dus organiseren wij een Belgisch kampioenschap tegen de wind in pissen op de Antwerpse kaaien. Make sure to bring your best outfit en spaar your pis op!!!” Het kan duidelijk altijd gekker.

 

 

 

Hoofdfoto: Sander van Ginkel – Wikipedia, foto voorwerpen Facebook