Stichting Repair Café Drachten (RCD) bestaat 1 jaar

Het RCD is geen gratis werkplaats, het is een ontmoetingsplek in de buurt, waar het gaat om samen te repareren om kennisoverdracht en sociaal contact tussen buurtgenoten te bevorderen. Het repareren tijdens de RCD bijeenkomsten gebeurt in aanwezigheid van de eigenaar van het kapotte voorwerp. Diverse kundige vrijwilligers staan klaar zoals bijv. elektriciens, elektronici, de poppendokter, computerspecialist en naaister om samen met u alle mogelijke reparaties aan klein huishoudelijke apparaten te verrichten, waarbij een vrijwillige bijdrage zéér op prijs wordt gesteld!! Tevens voor Senseo’s is er meestal op de zaterdag een deskundige paraat. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig, dankzij donateurs en de vrijwillige bijdrage. Regelmatig moet er bijgekocht worden. Door repareren te promoten willen we bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, want in Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die vaak, na een eenvoudige reparatie, weer prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het RCD brengen we daar verandering in, degene die het kapotte voorwerp brengt is van harte uitgenodigd om mee te helpen.

Eind 2015 zijn er verdeeld over 22 landen al ruim 950 Repair Cafés. Wereldwijd zetten dus zo’n 13.500 vrijwilligers zich in, onder de vlag van het Repair Café, voor minder afval en meer repareren!!!

Het RCD is nu 1 jaar een Stichting met ANBI status.

We mogen concluderen dat we een succesvol jaar achter de rug hebben en dat we veel mensen hebben kunnen helpen met het repareren van hun spullen.

Om u een beeld te geven wat er in 2015 op 17 bijeenkomsten door ruim 450 personen zoal ter reparatie is aangeboden, volgt hier de lijst:

Mixers, blenders, deksels of oren van pannen, koffiezetapparaten, senseo’s, stofzuigers, tl-balkje, stoelknop, fototoestel, koffiemolens, tostiapparaten, naaimachines, elektrische bakplaten, klokken, wekkers, telefoons, briefbakje, vogelkooi, sloten, kruimeldieven, schrijfmachine, strijkijzers, waterkokers, snijmachines, deksels afvalemmers,
koffiekan, diverse lampen, weegschalen, kerstspul, föhns, magnetrons, theelichtje, elektrisch broodmes, broosrooster, monddouches, babyfoon, keukenmachines, broodbakmachines, citruspersen, spaarvarken, solderen kapstok, fiets, krappaal poes, brillen, sieraden, messenslijper, beeldjes, scheerapparaat, tondeuse, pedicuremotor, stepapparaat, zoutmolen, papierversnipperaars, Dvd-spelers, bandrecorders, verschillende soorten radio’s, afstandsbedieningen, cd-spelers, platte TV’s, stekkers, adapters, platenspelers, versterkers, videorecorders, boxen, megafoons, printers, computers, laptops, tablet, walkman, koptelefoons, boormachines, schuurmachine, hogedrukspuiten,acculaders, lijmpistool, decoupeerzaag, trimmers, bladblazers, heggenscharen, vijverzuurstofapparaat, rookmachine, poppen en beren, garage, spelcomputer, laser, drone, en verder speelgoed.

In totaal zijn dus in het afgelopen jaar 525 voorwerpen ter reparatie aangeboden, daarvan hebben de vrijwilligers 285 stuks naar tevredenheid kunnen repareren. De overgebleven spullen waren óf veel te oud en echt rijp voor de stort, óf door ons niet te repareren. Overal is veel tijd door de vrijwilligers ingestoken en hebben ze adviezen kunnen geven wat ermee te doen of hoe te behandelen. De sfeer is altijd erg goed en gezellig.

We werken nu met 14 vrijwilligers en blijven steeds op zoek naar technische vrijwilligers, daar niet iedere vrijwilliger altijd aanwezig kan zijn op onze bijeenkomsten. Ook is het vervelend dat de mensen soms erg lang moeten wachten tot men aan de beurt is.

Donateurs zijn zeer welkom!!! Voor meer info zie repaircafedrachten.nl