Stichting De Hulpexpress in Groningen

Het levensverhaal van Sietze den Iseger uit het Groningse Beijum heeft hem geïnspireerd om anderen te helpen. Zijn idee groeide uiteindelijk uit tot Stichting Hulpexpress.

Hulp vragen is lastig. Toch zijn er veel mensen, vooral ouderen, die hulp nodig hebben bij praktische dingen als vervoer en kleine klusjes thuis en het geld niet hebben om daar iemand voor in te huren. Voor die mensen is er De Hulpexpress in Groningen. Het  is een initiatief van Sietze den Iseger, een bewoner van de wijk Beijum. De Stichting biedt praktische hulp aan mensen die dat nodig hebben door bijvoorbeeld armoede, ziekte of het ontbreken van een sociaal netwerk.

Op een laagdrempelige manier helpen de vrijwilligers van de Stichting met het opruimen van grofvuil, het ophalen van pakketten bij de voedselbank of bij kleine klusjes. De Hulpexpress heeft een 45 km busje met de meest gangbare gereedschappen en er is ruimte om spullen te verhuizen. Via de site kun je een formulier invullen en aangeven waarmee je graag geholpen wilt worden. De aanvragen worden snel behandeld. De Hulpexpress werkt samen met de WIJ-teams en is alleen in de stad Groningen actief. De geboden hulp is gratis, maar wie tevreden is kan natuurlijk altijd een (kleine) donatie doen.

Wie is Sietze?

Sietze is opgegroeid onder moeilijke omstandigheden. Hij werd grootgebracht door de paters en de nonnen en heeft daar geen goede herinneringen aan. Jarenlang was hij verslaafd aan cocaïne en boos op de hele wereld. Hij gedroeg zich bot en ongenuanceerd. Totdat er een moment in zijn leven kwam dat besefte dat die boosheid hem niet verder hielp en aan het verleden niets te veranderen was. Dat werd de ommekeer in zijn leven. Vanuit Leeuwarden kwam hij in zorginstelling Limor in Beijum terecht. Nu heeft hij sinds enige tijd een eigen woning. Zijn eigen ervaringen hebben hem geïnspireerd om anderen te helpen.

Stichting STAR

Eind vorig jaar kreeg de Hulpexpress van Stichting STAR, een onderdeel van studentenvereniging Albertus Magnus, een cheque van €2.500,00. De motivatie van de studenten om geld in te zamelen voor dit project was duidelijk. De hulp komt rechtstreeks terecht bij de mensen die het nodig hebben. Leden van de studentenvereniging werd gevraagd de waarde van twee biertjes in geld te doneren. Dat leverde een mooi bedrag op. Met het geld is er een stichting opgericht en het gaf Sietze de mogelijkhed om uit te breiden.

Een tweede busje

In december 2017 is er een tweede busje bij gekomen, met een laadbak. Hoe meer busjes, hoe meer mensen geholpen kunnen worden. Tot nu toe hebben een kleine 1000 mensen kunnen profiteren van de diensten van de stichting. De chauffeurs zijn vrijwilligers uit Groningen. Het begon in Beijum, maar het doel is om zoveel mogelijk mensen uit de stad te bereiken. Een mooi initiatief.

Meer informatie over de Hulpexpress vind je hier.

foto: Beijumnieuws