Stefan van der Pal begint op 2 juli aan zijn Elfstedenzwemtocht

Van der Pal wilde de Elfstedentocht al eerder zwemmen, maar stelde deze in 2018 en 2019 uit, omdat Maarten van der Weijden de tocht zwom. Dit jaar gaat hij sowieso het water in. Als het lukt is hij de eerste Fries die de Elfstedentocht achter elkaar zwemt.

Stefan van der Pal begint op donderdag 2 juli 2020 om 16.00 uur aan zijn Elfstedenzwemtocht. Hij wil graag geld ophalen voor kinderen. Goede doelen waar de opbrengst van de monstertocht heen gaan zijn: Kika, Make-A-Wish en Stichting Semmy. 

Stefan (1980) is een erkend duursporter, zo is hij tweevoudig winnaar van de toonaangevende Frysman triatlon, vijfvoudig Noord-Nederlands kampioen triatlon Olympische afstand, Noord-Nederlands kampioen halve triatlon, winnaar 50km trail Terschelling. In 2018 heeft hij de Elfstedentocht (230 km) hardlopend afgelegd in een tijd van 24 uur en 53 minuten.

Hij gaat te water bij Stadsschouwburg De Harmonie, in gezelschap van 111 meezwemmers. Leeuwarden is daarmee de enige plaats waar meezwemmen mogelijk is. Stefan finisht naar verwachting op zondag 5 juli, bij het WTC WestCord hotel in Leeuwarden.

It giet mal

Bij deze finishlocatie was ook de persconferentie waarin de tocht verder werd toegelicht. Ook werd het platform waarop acties en donaties kunnen worden aangemeld gelanceerd: www.itgietmal.nl.

Scholen worden opgeroepen in actie te komen voor kinderen met ernstige ziekten, en ook particulieren en bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Uiteraard gaan de opbrengsten van de Cityswim bij de start in Leeuwarden hier naar toe. Het startschot op 2 juli wordt gegeven door de Commissaris van de Koning Arno Brok, vanaf het Statenjacht.

Stefan kondigde eerder al aan de tocht “andersom” te zwemmen: eerst naar Dokkum. Ook bij de eerste Elfstedentocht, 111 jaar geleden, werd die route geschaatst. Hij zal de tocht zwemmen naast (niet achter) een elektrische sloep, met daarin zijn begeleidingsteam.

Komende week staat er weer een pittige training op het programma: 72 uren zwemmen in zwembad Kalverdijkje. Tijdens deze training kan Stefan (sport)voeding testen en ook staan er medische testen op het programma. Deze monstertraining is te volgen via social media:

www.facebook.com/elfsteden.zwemtocht

https://twitter.com/itgietmal

https://www.instagram.com/elfstedenzwemtocht

Foto (C): Marianne Faber