Liever alleenstaand dan een slechte relatie?

De tijd dat je zielig was als alleenstaande is voorbij. Zou jij alleen door het leven willen, of samen in een andere levensvorm?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal alleenstaanden in Nederland sterk is gegroeid sinds 1947. Waren er vlak na de oorlog nog 285.000 Nederlanders die alleen woonden, dat zijn er nu 3 miljoen.

Verwacht wordt dat die groei aanhoudt en dat er over dertig jaar 3,6 miljoen mensen alleen door het leven zullen gaan, bijna één op de vier. In 1947 was één procent van alle meerderjarigen een alleenstaande ouder. Nu is dat ruim vier procent.

Na 1971 kwam daar de scheiding bij

Volgens het CBS komt de toename van alleenstaanden vooral door de veranderingen in normen en waarden sinds de Tweede Wereldoorlog, maar ook door de mate waarin mensen hun eigen leven vorm kunnen geven. Zo’n zeventig jaar geleden was het overlijden van de partner de belangrijkste reden om alleenstaand te zijn. Na 1971 kwam daar de scheiding bij. De houding ten opzichte van scheiden veranderde, het was geen schande meer en het werd makkelijker door versoepelde wettelijke regelingen. Daarnaast gingen steeds meer mensen helemaal niet meer trouwen.

In de vorm van een latrelatie

Welvaart, economische zelfstandigheid van vrouwen en de verzorgingsstaat spelen ook een rol. Seksuele relaties, huwelijk, samenwonen en kinderen staan steeds meer op zichzelf. Eén op de vijf alleenwonenden heeft overigens wel een partner, in de vorm van een latrelatie. Die relatievorm is vooral te vinden onder de groep mensen tot 30 jaar. Het grootste deel van deze jonge mensen wil op termijn wel samenwonen of trouwen. Vijftigplussers zitten daar minder op te wachten.

Andere manier van wonen

Jan Latten, hoogleraar Sociale Demografie aan de UVA en hoofddemograaf bij het CBS, zei vanmorgen op radio 1 dat er andere trends op het gebied van verbinding zijn ontstaan. Want die verbinding is nog steeds heel belangrijk voor mensen, er wordt tegenwoordig echter een andere invulling aan gegeven. De latrelatie is daar een voorbeeld van, maar ook kiest men vaker voor het delen van een woning. In de vorm van een woongroep of een woning met bijvoorbeeld een gezamenlijke tuin. Ook co-ouderschap is zo’n andere manier van wonen.

Zielig als alleenstaande

Er wordt vandaag de dag anders tegen singles aangekeken. De tijd dat je zielig was als alleenstaande is voorbij. In de supermarkt heb je ruime keuze in maaltijden van maar één portie. Onze maatschappij is er steeds meer op ingesteld. Naar een slechte relatie wordt in onze tijd veel meewariger gekeken, aldus Latten. De trend is dat mensen moeten zorgen dat ze zelf gelukkig worden. En als een relatie niet gelukkig maakt, dan zijn veel mensen liever alleen.