Statiegeld op flesjes en blikjes

Is statiegeld op flesjes en blikjes een goed idee?

Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij de statiegeldalliantie. De alliantie is een groep van meer dan honderd bedrijven en organisaties in Nederland en België die pleit voor de invoering van statiegeld op PET-flesjes en blikjes. Op die manier willen ze zwerfvuil tegengaan en dierenleed voorkomen.

Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40% van het zwerfafval. Statiegeld kan op deze eenmalige drankverpakkingen een aanzienlijk deel van het zwerfafval-probleem eenvoudig en effectief oplossen. Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder kosten en betere recycling van waardevolle materialen.

Veel zwerfafval dat niet word opgeruimd, belandt in rivieren en oceanen en vormt een plastic soep: drijvende hoeveelheden vuilnis. En dat is erg schadelijk voor vogels, vissen en andere waterdieren.

Schonere omgeving

Een statiegeldregeling voor flesjes en blik is een stimulans deze apart in te leveren. Dat draagt hopelijk bij aan en een schonere omgeving omdat er minder blik en flesjes op straat belanden.

Statiegeldalliantie

De Statiegeldalliantie geeft een gezamenlijk geluid af naar de regeringen van Nederland en België en wil nog dit jaar de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes voor elkaar krijgen. Eerder bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat driekwart van de Nederlanders voor het uitbreiden van statiegeld is.