Sokken, vilt en vachten

Onze woonblogger Lidwien pakt deze maand uit over het Scandinavisch wonen. En dat gaat verder dan 'Hyggelig' wonen...

Lidwien schrijft regelmatig over ‘wonen’ vanuit bijzondere invalshoeken. Deze week haakt ze aan bij het Scandinavisch wonen. 

Ik begin het eindelijk te snappen. De drift in ons. Om ons in beweging te houden moeten we ons blijven verwonderen en nieuwsgierig zijn. In het andere geval wordt het leven zinloos, saai en doods.

We moeten ook blijven verlangen. Naar de lente, de avond, de verjaardag, een festival, nieuwe muziek, een film, vakantie, feestdagen, sneeuw, de wedstrijd, de nieuwe bank. We kijken er naar uit en we worden er ietwat rusteloos van. Precies goed om onze verbeelding aan te wakkeren en naar voren te blijven kijken.

We kunnen toch onmogelijk allemaal de Himalaya in of naar Bali gaan

In die zin is het een zegen dat er bijvoorbeeld etalages zijn. Winkels en markten met koopwaar die je kunt aanraken en overwegen te kopen. Een weliswaar gecomprimeerd genot en voldoening, maar aan het verlangen en de zucht naar een avontuur kan hiermee enigszins voldaan worden. Natuurlijk zijn het stofjes in de hersenen die dit beheersen. Maar we kunnen toch onmogelijk allemaal de Himalaya in of naar Bali gaan.

Dus ben ik blij. Blij met de oprukkende dappere ondernemers die nu ieders verlangen naar Noorse en Deense lifestyle vormgeven. Even weer uit de duffe tent van de vaste patronen der gezelligheid. Het brengt de mens op de been. De trends, de mode, de hypes, als voedingssupplementen. Het nieuwe gezellig is het Deense’ hyggelig ‘ geworden.

De Scandinavische kwaliteit van wonen zit in eenvoud

Sokken, vilt en vachten. Donkere dagen met vrienden en familie om je heen. Samen koken en luieren in vergrijsd mintgroen geverfde kamers op mineraal-blauwe banken. Houten krukjes en grafische accessoires om je heen. De Scandinavische kwaliteit van wonen zit in eenvoud, is minimalistisch en heeft een licht kleurgebruik. Alles is natuurlijk, functioneel en authentiek. Gebaseerd op ambacht en puur vakmanschap.

We gaan ervoor, de hort weer op, op zoek naar deze nieuwe inspiratie. Gezond en duurzaam koken met biologische en plaatselijk geteelde ingrediënten is de basis van de New Nordic Cuisine. Met kerst de gesmoorde spitskool en gelakte rollade met pruimen. Gerookte zalm met Zweedse hasselback aardappeltjes uit de oven en gemarineerde haring op knäckerbröd. Lichthouten krukjes schuiven we aan, wollen dekens om de knieën.

Een ander perspectief verandert de betekenis

De kat ligt languit op de centrale verwarming voor het raam. Er lopen mensen voorbij op straat. Ze kijken binnen. Koud en stijf lopen ze stevig met opgetrokken schouders door. Ik begin het eindelijk te snappen. Hier binnen is het warm en voor hen oneindig ‘hyggelig’.

Dit is het. Een ander perspectief verandert de betekenis. Ik word geïnspireerd en beleef vandaag dus de verbrede en gevarieerde rijkdom van dit Scandinavisch bestaan. Buiten is alles groot en woest maar binnen kun je ook nieuwsgierig zijn en je verwonderen over de kleine dingen in de onmetelijke werkelijkheid. Soms met de ogen van anderen als cadeau.