close
  • maandag 27 september
Buitenleven

Sir David Attenborough (94) is een hit op Instagram

Sir David Attenborough (94) is een hit op Instagram

Hij is 94 jaar en al jaren een bekende tv-presentator. Sinds eind september is hij ook nog een hit op Instagram. Bioloog sir David Attenborough haalde binnen vier uur en vierenveertig minuten een miljoen volgers binnen op zijn nieuw aangemaakte account. Een record, dat hij overnam van actrice Jennifer Aniston. Inmiddels staat zijn teller al op 5,9 miljoen.

We kennen sir David Attenborough allemaal van zijn prachtige natuurseries, zoals Life on Earth, The Living Planet en Trials of Live. Zijn rustige warme stem en nette Britse accent herken je uit duizenden. Maar het is niet alleen die stem die hem bijzonder maakt; vooral zijn passie en liefde voor de natuur maken zijn films speciaal. Attenborough is zo bekend, dat er zelfs verschillende diersoorten naar hem genoemd zijn. Een kleine greep: de mierenegelsoort Zaglossus attenboroughi, de hagedis Platysaurus attenboroughi, de vleesetende plant Nepenthes attenboroughii en de spin Prethopalpus attenboroughi.

De wereld is in gevaar

In 1953 maakte Attenborough zijn debuut bij de BBC met een kinderserie. Hij is dus al zevenenzestig jaar op tv te zien. Maar Instagram is een nieuw medium. Hij begon zijn eerste video dan ook zo: “Hello, my name is David Attenborough and I’ve been appearing on radio and television for the past sixty years. But this is my first time on Instagram.” De reden dat hij van dit voor hem nieuwe medium gebruik gaat maken is “omdat we allemaal weten dat de wereld in gevaar is”. Sir Attenborough waarschuwt voor de impact van klimaatverandering. “Continenten staan in brand, gletsjers smelten, koraalriffen sterven af, vissen verdwijnen uit onze oceanen, en de lijst gaat maar door”, zegt hij. “Maar we weten wat we daaraan moeten doen en daarom ga ik deze nieuwe communicatiewijze gebruiken. In de komende weken zal ik uitleggen wat de problemen zijn en hoe we ze aan kunnen pakken. Join me.”

Hoop op de jongeren

Die oproep was duidelijk niet aan dovemansoren gericht, gezien het grote aantal volgers. Attenborough liet aan de BBC weten dat al die volgers hem de hoop geven dat jongeren bezorgd zijn om het klimaat. “Het is hun wereld, hun toekomst. Ik zal er niet meer zijn, zij wel. Het is van hen en als zij er niet van overtuigd zijn dat het belangrijk is, verspillen we onze tijd. Ik voel me geprivilegieerd dat zij willen luisteren naar wat een oude man zoals ik te vertellen heeft. Het klimaat is zo belangrijk dat ik eender welk medium zou gebruiken om de boodschap naar buiten te brengen.”

Netflix documentaire

In de nieuwe Netflix-documentaire David Attenborough: A Life On Our Planet vertelt de bioloog dat de aarde, toen hij werd geboren, voor meer dan tweederde uit ongerepte wildernis bestond. Nu is dat minder dan een kwart. De menselijke bevolking groeide, maar het aantal verschillende diersoorten nam af. ‘De mens heeft met zijn behoeften de wereld overgenomen. En eerlijk gezegd hebben we de wereld verwoest.’ De documentaire is niet alleen een getuigenverklaring van de bioloog, maar toont ook zijn visie op de toekomst. Hij zegt in een van de Instagramvideo’s dat hij zich schuldig zou voelen als hij de problemen die hij ziet zou negeren. Als je in de gelegenheid bent om iets belangrijks te delen met een groot publiek, dan moet je die verantwoordelijkheid nemen.

Volg sir David Attenborough ook op Instagram en bekijk al zijn video.

Foto’s: Department of Foreign Affairs and Trade website en still trailer Netflix

Geschreven door: Boukje Wiersma