Senioren willen alcoholverbod, ook voor scootmobielen

Dat senioren veel drinken is bekend, ook bij henzelf. Acht van de tien senioren drinken met regelmaat, drie van de tien kennen mensen in hun omgeving met een drankprobleem. Een ruime meerderheid is daarom voor invoering van een alcoholverbod in het verkeer, waarbij alle bestuurders -ook van fietsen en scootmobielen- helemaal niets mogen drinken. Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie KBO heeft verricht onder 950 Nederlandse 65-plussers.

Senioren drinken regelmatig en al lang: ruim acht van de tien drinkt al sinds het 28ste levensjaar regelmatig alcohol. De helft van de senioren drinkt ook behoorlijk veel, vindt 45% van de ondervraagden. Bijna drie van de tien senioren kennen mensen in hun omgeving met een drankprobleem. 40% van de senioren zegt dat drankgebruik thuis de kans op fikse ruzies verhoogt.

Dronken mensen
Wat vinden senioren het meest irritant aan dronken mensen? Hun agressiviteit (32%), onredelijkheid (19%), hun ongecontroleerde motorische gedrag (18%) en het lawaai dat ze maken (11%). Dat dit een gevaar in het verkeer oplevert, is voor 81% van de senioren reden om voorstander te zijn van een totaal alcoholverbod. Voor fietsers en scootmobielbestuurders gelden nu overigens al dezelfde regels als voor andere weggebruikers: maximaal 2 glazen.
Wanneer nu iemand aan het eind van een feestje met een glaasje teveel op in de auto wil stappen, geeft 82% van de senioren aan actie te ondernemen, zoals de chauffeur tegenhouden, een taxi bellen of hem zelf naar huis rijden.

Senioren drinken voor de gezelligheid en drinken ook het liefst samen: ruim zeven van de tien partners van drinkende senioren, drinken zelf ook. Bij een op de vijf senioren speelt het wel of niet drinken zelfs een rol bij hun keuze van hun vrienden en relaties. Zo willen bij voorbeeld niet-drinkers geen vrienden die veel alcohol drinken. Toch ondervinden niet-drinkers maar weinig hinder van drinkende partners: 95% zegt hier geen problemen mee te hebben.

Succes 40 dagen-actie

De helft van de drinkende senioren is wel eens een periode in hun leven gestopt. De meesten (52%) zijn maanden gestopt. De belangrijkste redenen om tijdelijk te stoppen waren zwangerschap, ziekte, minder zin in alcohol of de gezondheid. Zo ervaart een op de vijf drinkers zelf wel eens nadelige effecten van alcohol, zoals hoofdpijn, slaapproblemen, slaperigheid overdag of een duf gevoel.

Dat senioren graag (tijdelijk) willen stoppen met drinken blijkt ook uit het grote succes van de KBO-actie ’40 dagen geen druppel’, die dit Paasweekend afloopt. Zeker vijfhonderd senioren deden daaraan mee. De speldjes met een druppel waren al snel vergeven. ‘Een goede actie. Zo word je je bewust van je eigen alcoholgebruik’, aldus een deelnemer.