close
  • donderdag 25 februari
Algemeen

Senior-OK moet einde maken aan misbruik van senioren

Senior-OK moet einde maken aan misbruik van senioren

Het oplichten van senioren door bedrijven of het oneerlijk gebruik maken van hun kwetsbare positie, is een groot maatschappelijk probleem. Met het nieuwe keurmerk Senior-OK wil de Stichting Keurmerk Senioren Belangen ouderen beschermen en organisaties aanmoedigen senioren te respecteren.

Het aantal 60-plussers in Nederland ligt op ruim 3,5 miljoen en de verwachting is dat de vergrijzing de komende decennia zal accelereren. Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren – en de zorgkosten beheersbaar te houden – is het van groot belang dat senioren de behandeling en ondersteuning krijgen die ze verdienen.

Het keurmerk Senior-OK, dat bedrijven en organisaties beoordeelt op onder meer service, betrouwbaarheid en eerlijkheid, moet daarvoor zorgen. “Ik heb mij verwonderd over de begeleiding en hulp die ouderen ondervinden bij het zelfstandig voortzetten van hun leven,” licht stichtingsvoorzitter Peter Branbergen het nieuwe keurmerk toe. “Met name het gebrek aan extra service bij bedrijven en de overheid heeft mij verbaasd.”

Positief
Niet zelden gaat het verder dan gebrekkige service en is er zelfs sprake van oplichting. Senioren zijn vaker alleen, afhankelijker van hulp van buiten en minder goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit maakt ze kwetsbaar in de omgang met bedrijven die snel geld willen verdienen. “Het keurmerk Senior-OK garandeert een minimum prestatieniveau richting deze doelgroep,” zegt Branbergen. “Dat is broodnodig.”

De voorzitter gaat ervan uit dat het keurmerk bedrijven en organisaties op positieve wijze aanmoedigt senioren het respect te geven dat ze verdienen. Als zij hun diensten aanbieden volgens duidelijk gestelde criteria, kunnen senioren langer zonder zorgen zelfstandig blijven wonen. “Goede bedrijven zijn straks eenvoudig te vinden in een online register. Dat is niet alleen handig voor senioren, maar zal ook een beloning zijn voor bedrijven die het keurmerk voeren.” Het onafhankelijke Keurmerkinstituut te Zoetermeer beoordeelt of de aanvragen voldoen aan de keuringseisen van Senior-OK.

Geschreven door: Redactie