close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Schrijver van boek over eenzaamheid slaat alarm

Schrijver van boek over eenzaamheid slaat alarm

We schreven al regelmatig over eenzaamheid, maar dit keer willen we graag een bijzonder boek onder de aandacht brengen: Eenzaamheid, De impact van sociaal isolement. Het boek verschijnt op Blue Monday, 21 januari. 

De schrijver, de Duitse neuroloog Manfred Spitzer (1958), slaat alarm. Volgens hem is eenzaamheid niet alleen het gevoel geen contact met andere mensen te hebben, maar ook een kwaal met fatale gevolgen voor lichaam en geest.

Spitzer is een van de belangrijkste neurologen van Duitsland en directeur van de psychiatrische universiteitskliniek in Ulm. Hij studeerde geneeskunde, psychologie en filosofie en was gasthoogleraar in Harvard. Eerder schreef hij de bestsellers Digitale dementie en Digiziek.

Sneller last van dementie

Eenzame mensen worden vaker ziek dan anderen en krijgen gemiddeld eerder kanker en hart-en vaatziekten, zo constateert hij. Ook lijden ze vaker aan depressies en krijgen sneller last van dementie. Deze constateringen worden in wetenschappelijke studies ook aangetoond. Spitzer gaat zelfs nog een stapje verder door duidelijk te maken dat de gevolgen van de eenzaamheid de belangrijkste doodsoorzaak in westerse landen vormen.

We geven drie boeken weg

Wij geven in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact drie keer het boek cadeau (t.w.v 21,99 euro). Kijk daarvoor op 21 januari op onze site en maak kans op dit bijzondere boek. 

Geschreven door: Redactie