Carnaval: drie dagen lang staan Oeteldonk, Lampegat, Mestreech, Marotte Riek, Kielegat en nog vele andere steden op z’n kop. De stad is tijdens deze dagen niet van de burgemeester, maar van Prins en Prinses Carnaval.

En dat moet natuurlijk gevierd worden met drie (soms wel vijf) lange dagen vol gezelligheid. Iedere stad heeft natuurlijk eigen rituelen en gebruiken, maar één ding is zeker: met al dat gefeest en al die drank, komen schade en vandalisme nogal eens voor. Carnaval is net iets leuker als je weet hoe je deze dagen zonder schade doorkomt. Hoe voorkom je de grootste schade, aan zowel jezelf als aan jouw spullen?

Verlicht je huis…

… en voorkom dat er wordt ingebroken. Verkleed als boef of inbreker? Leuk, maar de kans op echte inbrekers en inbraakschade tijdens de carnavalsdagen is feitelijk twee keer zo groot als op een normale dag. Het is natuurlijk moeilijk om de echte inbrekers tussen al die verklede boeven te herkennen. Maar echte inbrekers weten heel goed dat de meeste mensen in de stad te vinden zijn. En dat betekent: lege huizen waar zij makkelijk en ongestoord hun gang kunnen gaan.

Geef ze geen kans en wek de indruk dat jij gewoon thuis bent. Laat bijvoorbeeld wat lichten aanstaan. Zonde als je in een feeststemming thuiskomt en je huis helemaal leeg is. Dat is nog een stuk vervelender dan alleen een lege koelkast. En al helemaal niet fijn als jij met een kater een beroep moet doen op je inboedelverzekering, waarmee de geleden schade gedekt wordt. Zorg ervoor dat je je tijdens carnaval alleen hoeft te focussen op het hoognodige: het feest van het jaar.

Kleed je in laagjes…

… en voorkom onderkoeling. Carnaval valt dit jaar in februari, grote kans dat het dus ook nog erg koud is. Kleed je daarom warm aan en ga niet in alleen een zusterpakje de straat op. En laat je niet voor gek houden door je lichaam als je alcohol in je bloed hebt. Met een borrel op voel je je wel warm van binnen, maar de waarheid vertelt je iets anders. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je bloed verdunt. En hoe meer bloed aan de oppervlakte van je huid, hoe sneller je lichaam afkoelt. Een borreltje wordt vaak een opwarmertje genoemd, maar daar is dus lichamelijk niets van waar. Snel die gekke sjaal en handschoenen uit de verkleedkist halen dus. Maak tijdens het aankleden ook gebruik van laagjes die dienen als isolatie, dan is het makkelijker om je temperatuur goed te reguleren.

Parkeer je auto op een veilige plek…

… en voorkom dat je auto slachtoffer wordt van vandalisme. In sommige delen van het land vieren ze de carnaval liever op straat dan in de kroeg. Overal op straat is het dan een groot feest. Wel vervelend als je in deze chaotische en drukke buurten woont. Woon je in een straat waar de carnaval ook buiten volop gevierd wordt of nog ‘erger’: een straat waar dé carnavalsoptocht doorheen marcheert? Dan is het verstandig om je auto in de garage of een paar straten verderop te parkeren. Sommige mensen gedragen zich naar hun outfit. En dat resulteert nog weleens in wat kapotte autoruiten of auto’s die ‘versierd’ zijn met verf. In Kruikenstad zullen de auto’s met groene en oranje verf beklad worden. In Zuid-Limburg kleuren de auto’s rood, geel en groen. De carnavalskleuren verschillen namelijk per regio. Maar welke kleur je auto ook geverfd wordt, je wilt schade natuurlijk voorkomen. Zet je auto daarom ver weg.

En let op: sommige autoverzekeringen dekken geen schade die ontstaat tijdens de optocht als jij met je auto de praalwagen trekt. Dus denk twee keer na voordat je besluit om met jouw bolide de carnavalsloper te betreden.

Bescherm je oren…

…. en voorkom gehoorbeschadiging. ‘En ik vlieg, vlieg, vlieg als een vlieger voel me sterk sterk sterk als een tijger…‘ Daar ga je dan. Hossend door de kroeg, in je mooiste outfit. Samen met je vrienden, en waarschijnlijk de rest van de kroeg, zing je mee met de oude, vertrouwde carnavalsnummers en klanken van de dweilorkesten. Totdat je ineens niemand meer kunt verstaan.

Het gevolg? Een paar uur later lig jij met een piep in je oren in bed. Pas dus op, je gehoor beschadigt sneller dan je misschien denkt. Zeker als je drie dagen lang carnavalt, is het aan te raden je oren goed te beschermen. Dat kan simpel en zeer waarschijnlijk nog goedkoper dan je carnavalsoutfit: koop oordopjes. Je wilt niet voor de rest van je leven op de blaren zitten en eindigen met tinnitus (oorsuizen). Met goede oordopjes gaat de kwaliteit van de muziek niet eens verloren. Een leuk hoedje over je oren trekken kan natuurlijk ook. Maar of dit echt bescherming biedt?

Kruip niet met een borrel op achter het stuur…

… en voorkom hele nare situaties. Slingerend naar huis op de fiets, of erger en onverstandiger nog: met een slok op achter het stuur stappen. Doe het niet en voorkom veel narigheid. Uit onderzoek blijkt dat 89,4% van de vierders dan ook nog nooit dronken achter het stuur gekropen is. Of zegt dat niet te hebben gedaan. 0,42% deed dat wel. Zorg in ieder geval dat jij tot de eerste groep behoort of de BOB bent.

Ook al denk je dat je nog kunt rijden als je een borrel op hebt, dat kun je zeer waarschijnlijk niet. Helemaal niet als er uit alle hoeken en gaten van de stad beschonken nonnen, superhelden en wilde dieren verschijnen Tussen al die feestvierders kun jij echt wel een goedkope taxi of uber vinden. En als je in het centrum woont, kun je ook gezellig gaan lopen. Tenzij je de BOB bent, is de auto een echte no-go. Er mogen dan genoeg nepzusters en griezeldoktoren in de stad rondlopen: voorkomen is beter dan genezen.

Vul je rugzak…

… en voorkom schade aan je bankrekening. Je kent het vast wel: na een lange dag (en vaak ook nacht) feesten word je wakker. Je durft je bankrekening niet eens te checken. Al die gulle rondjes en een extra stop bij de snackbar lijken diep in de nacht leuk, maar de schade zal wel enorm zijn. Heb jij dit ook elk jaar? Pimp je outfit met een leuke rugzak en neem zelf eten en drinken mee. Aangezien er met carnaval ook feest op straat is en niet alleen in de kroeg, maakt dat helemaal niet uit. Het feesten wordt hier niet minder leuk van. Je bankrekening wel. En een misschien nog wel groter voordeel: je hoeft niet uren in de rij te staan voor de bar.

Kies een outfit met zakken…

… en voorkom dat er iets wordt gestolen of dat je makkelijk iets kwijtraakt. Ook op je outfit kun je makkelijk besparen. Zorg ervoor dat je outfit zakken heeft of dat je een goed accessoire, zoals een tasje met een rits of een extra ‘geheim’ vakje, hebt. Zakkenrollers liggen met carnaval op de loer, dus geef ze geen kans. Laat daarom je gloednieuwe smartphone ook maar thuis.

Vergeet niet wie je partner is…

… en voorkom schade aan je hart. Naast je pinpas, sleutels en identiteitsbewijs, kun je (als je niet oplet) ook je partner kwijtraken. Niet omdat deze onherkenbaar is door de outfit. Of omdat het te druk is om hem of haar terug te vinden. Nee, letterlijk kwijtraken.Vreemdgaan komt vaker voor tijdens carnaval. Houd je partner in je achterhoofd en voorkom schade aan je hart. Wat je dronken ook denkt, ‘Maar ik wist meer niet wat hij aanhad,’ is de volgende dag geen goed excuus. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat maar 7.6% van de carnavalsvierders een goede relatie overhoudt aan carnaval. Daar tegenover staat 80%, die nog nooit een relatie heeft overgehouden aan het feest. Blijf dus maar gewoon bij je eigen partner. Als je daar tevreden mee bent.

En natuurlijk: kijk niet te diep in het glaasje..

… want de kater komt later! De grootste schade na drie dagen carnaval is niet de schade aan jouw auto of huis, maar die aan je eigen lichaam. Drie dagen feesten gaat niet in je koude (verkleed)kleren zitten. En de herstelperiode zal nog langer duren. Beperk de schade aan jezelf. Begin elke carnavalsdag met een goede bodem en drink genoeg water gedurende de dag. En is het kwaad al geschied? Grijp niet meteen naar de Nonnevotten of Zoervleisj als je weer met een kater in bed ligt. Probeer het zo gezond mogelijk te houden. Tip: bananen hebben een stofje dat de vochtbalans in je lichaam kan herstellen.

Na de carnaval schreeuwt je lichaam om rust. Rust, rust, rust en nog eens rust. Gelukkig hebben ze in Zuid-Nederland voorjaarsvakantie en hebben de meeste werknemers een aantal dagen vrij. Daar kan het noorden nog wat van leren.

Bron: schade voorkomen tijdens carnaval