close
  • donderdag 13 augustus
Zorg en Zekerheid

Sarah’s Magazine: De overgang? Neeeeeee!

Sarah’s Magazine: De overgang? Neeeeeee!

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

De overgang? Neeeeeee!

Tien dagen overtijd. Terwijl ik rondloop als een opgefokte bokser realiseer ik me dat ik óf zwanger ben óf in de overgang. En met een schok besef ik ook dat ik niet weet wat ik erger zou vinden. Zwanger, met twee pubers die bijna uitvliegen? Terug naar luiers, schoolpleinmoeders en oppasproblemen? Of in de overgang, nog voor mijn 50e? Het einde van mijn houdbaarheidsdatum, van mijn taille en mijn seksleven? 

Pensioen

Wat is erger: rimpels en een droge doos, of wallen van slaapgebrek en een kuiken dat pas uitvliegt wanneer zijn vader met pensioen gaat?

Oud?

Dagenlang heb ik visioenen van vrouwen zonder taille, met praktisch kort kapsel, die in vierkante gele jassen en op degelijke schoenen met van die bejaardenstokken door het bos banjeren. Een gelaten uitdrukking op het make-uploze, rimpelige gezicht: aan mijn verdroogde lijf geen polonaise meer. Kleurloos, seksloos, leeftijdloos.

Vruchtbaar

No offence ladies, maar dat is mijn beeld van de overgang. Nee, dan maar liever zwanger. Zwanger is synoniem voor jong en vruchtbaar. Ik ben toch nog zeker niet oud genoeg voor de overgang?

Opgelucht

Ik voel me een volslagen idioot wanneer ik bij de Etos op zoek ga naar een zwangerschapstest. Die natuurlijk negatief uitpakt. Nog eens twee dagen later word ik ongesteld en ik ben waanzinnig opgelucht. Mooi, is mijn eerste reactie. Klaar, we lullen er niet meer over.

Doorgelopen mascara

De overgang, hahaha, hoe kom ik erbij! We zien over een paar maanden wel verder. Of beter nog, over een paar jaar. Zolang mijn mascara nog niet doorloopt door de aanhoudende opvliegers, is die hele overgang nog heel ver weg.

Vage klachten

Maar ja, het laat me niet meer los. Mijn lijf heeft een signaal afgegeven en, als ik heel eerlijk ben, niet voor het eerst. Er waren al eerder kleine, vage klachten, die ik misschien best aan de naderende overgang toe zou kunnen schrijven. Het rommelt in mijn cyclus. Mijn lijf verandert, en ik word zwaarder terwijl ik gezond eet en drie keer per week sport. En die zwarte haren dan die af en toe verschijnen op mijn kin…?

Bang voor de overgang

Waarom ben ik eigenlijk zo bang voor de overgang? Nou, dat is niet zo moeilijk. Allereerst omdat de overgang nou niet bepaald bekend staat als de meest sexy periode, met allerlei klachten waar niemand op zit te wachten.

Hormoonschommelingen

Je lichaam verandert, en niet op de meest aantrekkelijke manier. En sommige vrouwen raken door de hormoonschommelingen zo van slag, dat ze zichzelf compleet kwijtraken. Ik wil mezelf niet kwijtraken. Ik wil niet veranderen. Ik wil gewoon mezelf blijven.

Sexy

Aan de andere kant ken ik ook een heleboel leuke vrouwen van dik in de vijftig die nog net zo leuk en hip en sexy zijn als tien jaar eerder. Zonder praktisch kapsel en degelijke schoenen, maar op kekke hakken en in een mouwloos jurkje. Het kan dus wel. Het moet lukken om deze fase een beetje leuk door te komen. Als je maar weet hoe.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.

 

Geschreven door: Jacqueline Evelaar