dame met gewichten

SarahMagazine: Geen zin? Dan maak je maar zin!

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Hoezo geen zin? Nee, ik heb het niet over seks. Daarvoor heeft Linda jaren geleden al een lans gebroken, en hoewel ik daar 100 procent achter sta, ga ik dat niet nog eens overdoen. Ik heb het over sporten, en volgens mij is ‘geen zin’ daarop veel meer van toepassing. Zat vrouwen schijnen vaker zin in seks te hebben dan in sporten.

Ranzig

Je krijgt er een rood aangelopen hoofd van, plakkerig haar, je make-up loopt door, de douches zijn ranzig, de yogamatjes zitten vol bacteriën, zweet stinkt en niet alleen dat van jezelf, de kleedkamers zijn bedompt, de lerares is een bitch en de strakke broek maakt dik… het is allemaal samen te vatten onder één vette megasmoes: geen zin.

Rondom 50

Maar wil je als rondom 50-vrouw een beetje strak en in vorm blijven of weer komen, dan kun je je het gewoon niet permitteren om níét te sporten. Dus inderdaad: zet sporten boven aan je lijst goede voornemens en maak zin!

Taille

Sporten op deze leeftijd is zelfs belangrijker dan toen je 20 was. Als vrouw raak je vanaf je veertigste in een razend tempo spiermassa kwijt, 1 procent per jaar maar liefst. Spieren verbranden meer calorieën, maar nemen minder plaats in dan vet. Sport je niet, en eet je normaal, dan verbrand je met de jaren toch steeds minder en dij je lekker uit. Bovendien vertraagt de overgang ook nog eens je stofwisseling. Tel uit je winst. Daarom raken veel vrouwen tijdens de overgang hun taille kwijt. Tenzij ze iets doen om dat te voorkomen.

Liposuctie

En nee, dat is niet altijd makkelijk. En jammer maar helaas, in drie maanden tijd verandert je lijf niet spectaculair, wat iedere nieuwe sporthype je ook belooft. Je smelt ook echt niet in korte tijd moeiteloos van maat 44 naar maat 38. Als dat je doel is, kun je beter een afspraak maken voor een liposuctie.

Net seks

Maar kom op zeg, sporten is vooral gewoon leuk en lekker. Echt, het is net seks. Het maakt je hoofd leeg, je lijf lenig en je leven leuker omdat je er endorfine mee aanmaakt waar je humeur zienderogen van opknapt. Je verbrandt er calorieën mee, je krijgt er een goede conditie van, en als bonus is het ook nog eens de manier om overgangsklachten te verminderen en te voorkomen. Het is namelijk echt zo, dat is onderzocht, dat actieve vrouwen minder opvliegers hebben dan bankplakkers.

Zondagochtend

Volgens mij ligt de sleutel tot succes in sport echt onderdeel van je leven maken en realistische doelen stellen. Niet overdrijven dus. Opeens bloedfanatiek iedere dag om zeven uur in de sportschool staan, hou je misschien een week vol. Een avond een groepsles plannen met een vriendin, op zondagochtend een rondje hardlopen en als het even lukt een keer per week een goede krachttraining – daar bouw je pas spieren mee op – werpt op de lange termijn veel meer vruchten af. Voor je uiterlijk, je humeur en je gezondheid.

Slank en strak

En één ding is zeker: van niets doen word je zeker niet strakker, slanker of gelukkiger. Dus hup, van die bank af!

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top