close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

SarahMagazine: boven en onder grijs

SarahMagazine: boven en onder grijs

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Snoeien of groeien?

Ik begon al op mijn vijfendertigste grijs te worden en heb daardoor ruime ervaring met het kleuren van mijn haar. Om me heen zie ik leuke, hippe vrouwen met een sexy grijze coupe, maar ik ben er nog niet aan toe. Wat ik nu ga zeggen ligt heel gevoelig, maar ik gooi ‘m er toch in: grijs voelt voor mij oud.

Overgang

Maar nu verschijnen er ook grijze haartjes in mijn wenkbrauwen en – OMG – in mijn schaamhaar. Grijs worden is een natuurlijk verouderingsproces en ik weet dat het op zich niets met de overgang te maken heeft.

Droge doos

Maar stel dat ik straks door de overgang last krijg van een droge doos? Een droge, grijze doos? Echt, dat is volgens mij het einde van mijn seksleven, al is het alleen al omdat ik er waanzinnig onzeker van word.

Openhartig

Laatst mopperde ik samen met een vriendin lekker over de ongenoegens van het ouder worden. Nog los van de overgang wachten ons een leesbril, slappe bovenarmen, rimpels en grijs haar.  ‘Ik haat dat grijze haar,’ zei ze, en voegde daar openhartig aan toe: ‘Bovenop verf ik het en van onderen scheer ik het af.’

Kapper

Ik ben het helemaal met haar eens. Wat betreft de bovenkant: ik voel me tien jaar jonger wanneer ik bij de kapper vandaan kom. De kapper ja, want sinds twee jaar kleur ik het niet meer zelf. Voor mij geen getob meer met lichtbruin uit een doosje dat toch Morticia-zwart uitpakt en nooit meer de donkerbruine vlekken uit mijn witte porseleinen wastafel schrobben. Ik heb een abonnement en voor een paar tientjes per maand mag ik elke maand langskomen.

Voor je mutsje

Maar ja, dat grijs groeit nu dus ook op plekken waar de kwast van de kapper niet komt – ik moet er niet aan denken. Hoewel… ik wel heb gelezen dat er speciale haarverf is voor je mutsje. Het heet Color Your Betty, komt natuurlijk uit de VS, en het schijnt ook prima te werken als je je doos geen Betty noemt (voor wie me niet gelooft: www.bettybeauty.com).

Oude krant

Ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Het lijkt me zo’n toestand om een halfuur met je benen wijd op een oude krant te moeten liggen om de boel in te laten trekken, maar misschien werkt het wel heel anders en kun je gewoon een wasje draaien terwijl Betty haar werk doet. Als iemand van jullie er ervaring mee heeft, dan hoor ik het graag!

Gwyneth Palthrow

Nu is ook ons haar down there aan trends onderhevig en terwijl ik de boel nog steeds netjes bijwerk, blijken celebreties als Gwyneth Paltrow puur natuur te promoten. Met andere woorden: the bush is back. En nu vraag ik me dus af: geldt dat ook voor grijs?

Privé

Het fijne van deze trend is natuurlijk dat je geheel privé en onopvallend kunt doen waar je je het prettigst bij voelt. Maar toch ben ik benieuwd. Dus dames, wat doen jullie, met het oog op de overgang en vergrijzing? Wordt het snoeien of laten groeien?

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.

Geschreven door: Jacqueline Evelaar