SarahMagazine: blijf consequent of wacht je op zo’n wake-up call?

Zomervakantie en dan de boel laten verslappen, dan krijg je dat... opvliegers die terugkomen. Je bent gewaarschuwd nu de vakantie eraan komt. Sarah weet het nog van vorig jaar.

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Het was een tijdje rustig op overgangsgebied. En daarom werd ik laks. Tijdens de zomervakantie – en die duurt lang met twee kids op de middelbare school – stonden er hooguit toevallig fyto-oestrogenen op het menu. Op de camping in Frankrijk ontdekte ik dat ik mijn supplementen was vergeten en weer thuis zat het gewoon helemaal niet meer in mijn systeem.

Uitverkoop

Kwam ik de pot isoflavonen toevallig tegen in het keukenkastje, dan nam ik snel twee tabletten om mijzelf te sussen. Maar toen de bodem van het potje in zicht was en de uitverkoop begon, koos ik schaamteloos voor een paar zilveren schoenen in plaats van een nieuwe voorraad toch best dure pillen. Bovendien: ik had toch nergens last van?

Niks overgang

Ik sliep goed, mijn gewicht was stabiel, mijn humeur haast stralend, mijn menstruaties waren redelijk regelmatig en er was geen opvliegertje dat mijn wolkeloze droomwereld verstoorde. En dat stemmetje in mijn achterhoofd, dat me waarschuwend toesprak, negeerde ik. Laat me lekker, ik heb even geen zin in de overgang.

Appeltaart

Totdat ik vorige week zondag een appeltaartje stond te bakken en kleine warmtegolfjes opeens pesterig vanuit mijn middenrif een weg richting mijn hals begonnen te kriebelen. Mijn eerste reactie: ontkennen! Ik had gewoon veel te veel aan voor deze on-Hollands warme zomerdag. Maar toen het kwik een paar dagen later weer gewoon heel Hollands niet verder dan 16 graden kwam, en ik in de auto niet de verwarming, maar de airco vol aanzette omdat het klamme zweet me uitbrak, kon ik er niet langer omheen. Ik heb weer last van opvliegers.

Bewijs

En vrijwel meteen realiseerde ik me dat dit eigenlijk fantastisch is. Want hoeveel meer bewijs wil je hebben? Deze methode werkt! Nou ja, dat wil zeggen als je het consequent volhoudt dus.

Werk aan de winkel

Inmiddels word ik steevast om zes uur ’s ochtends zwetend wakker van mijn eerste – bewuste – opvlieger. Na deze wake-up call volgt er ongeveer iedere twee à drie uur weer eentje. Ja inderdaad, ik ben ze aan het turven. Ze zijn gelukkig nog best goed te verdragen. Het zweet drupt niet van mijn voorhoofd en ik heb niet de neiging de kleren van mijn lijf te rukken. Maar er is wel serieus werk aan de winkel.

Geen bankplakker

Ik ga allereerst weer vaker hardlopen – ook daar is de klad in gekomen tijdens de vakantie – want vrouwen die regelmatig bewegen hebben minder last van overgangsklachten dan bankplakkers weet ik inmiddels.

Nieuwe voorraad

En ik heb uiteraard een nieuwe voorraad isoflavonen en sojamelk ingeslagen. Maar helaas is het geen paracetamolletje dat met twintig minuten werkt. Het duurt een week of zes voor de fyto-oestrogenen weer effect hebben. Maar dan zouden mijn opvliegers al met minimaal 25 procent moeten zijn afgenomen in aantal en in intensiteit. En als ik dit goed volhoud en een beetje geluk heb, ben ik er niet veel later misschien zelfs helemaal vanaf.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.