Sam reist naar Afrika met eindeloos notitieboek voor een betere wereld 

De 25-jarige Rotterdammer Sam van Tol reist de wereld over in de strijd tegen analfabetisme. Met zijn onderneming Correctbook wil hij kinderen, in landen waar het hard nodig is, voorzien van eindeloos schrijfmateriaal.

De uitwisbare notitieboeken, inclusief alle bijbehorende producten, worden door Correctbook zelf gemaakt en kunnen hergebruikt worden. De sociale onderneming groeit hard, maar Sam wil meer.

Het ontstaan van Correctbook

Op een vakantie in Zuid-Afrika ondervond Sam de problemen van analfabetisme. Op de schooltjes die hij bezocht, was nauwelijks pen en papier aanwezig. Of helemaal nat en verfrommeld. Eenmaal thuis kon hij het gebrek van schoolmateriaal niet loslaten. Bijna 1 miljard mensen kunnen niet leren lezen en schrijven. Waarvan 250 miljoen kinderen iedere dag naar school gaan zonder pen en papier.

Sam ontwikkelde een notitieboek dat eindeloos meegaat. Net als een whiteboard, maar dan in schriftvorm. Hij richtte de sociale onderneming “Correctbook” op in 2014 en inmiddels schrijven meer dan honderdduizend mensen met zijn schrijfmateriaal. Zijn team wordt alleen maar groter en het bedrijf sleepte verschillende prijzen in de wacht waaronder “sociale innovatie van het jaar” en twee keer “promotiegift van het jaar”.

Eindeloos schrijven, voor iedereen

Het concept is heel simpel. Correctbook verkoopt haar schrijfmateriaal in de Westerse landen en met een deel van de omzet gaat hetzelfde schrijfmateriaal naar ontwikkelingsgebieden in Afrika.

De doelstelling van Sam is ambitieus: eén miljoen kinderen uit ontwikkelingsgebieden van Correctbooks voorzien voor 2023. De teller staat inmiddels op 21.150 kinderen die genoeg schrijfmateriaal hebben om voor 4 jaar te schrijven. De notitieboeken van Correctbook zijn te koop online, gepersonaliseerd voor bedrijven en in verschillende boekhandels en warenhuizen.

Serie uitbrengen

Onlangs is eigenaar Sam van Tol voor vijf dagen afgereisd naar Afrika voor het grootste project tot nu toe.15.000 kinderen van een Correctbook werden voorzien op de meest afgelegen plekken in Rwanda. Een prachtig, intensief en emotioneel avontuur. Door zijn avonturen vast te leggen op video is het mogelijk een serie uit te brengen.

Sam: “Uiteindelijk willen we hiermee onze impact vergroten en de wereld laten zien wat we daar aan het doen zijn. Correctbook groeit, zorgt voor verbeterd schoolmateriaal en dat meer kinderen naar school kunnen. Daar mag natuurlijk iedereen van meegenieten.”

De prachtige, ontroerende en soms hilarische beelden worden op dit moment gemonteerd. De verwachting is dat de serie begin juni online gepubliceerd wordt. Van 8 uur lang in een kerk, tot het omhoog duwen van een zware kar en beatboxen met de serveerster van het hotel. Het belooft een prachtige serie te worden met indrukwekkende beelden. De eerste aflevering van de serie verschijnt medio juni op de website van Correctbook.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top