‘s Avonds plofte ik moe maar voldaan op de bank

Tietia Feikens

30-3-2017,

Hardloopgroep 50plusinfriesland

Het leven van een hardloper gaat niet altijd over rozen en dat van een hardloper met een burn-out al helemaal niet. Dat ondervond ik het afgelopen weekend;

Eén van de moeilijkste dingen van iemand met een burn-out, zoals ik, is energie sparen op dagen dat het goed gaat en goed luisteren naar je lichaam, zeker op dagen dat het slecht gaat. Afgelopen zaterdag had ik een goede dag, dus ik heb van alles gedaan, het kon niet op! Natuurlijk had ik eerder moeten stoppen maar hé, het was een prachtige voorjaarsdag en ik had zin om van alles te doen.

‘s Avonds plofte ik moe maar voldaan op de bank.

De volgende ochtend vroeg trok ik direct mijn hardloopkleding aan, hapte een banaan weg, deed mijn warming-up en wandeldribbelde opgewekt naar mijn trainingsomgeving, zonder me af te vragen hoe ik me voelde en of dit het juiste moment was voor mijn loop-huiswerk. En daar begon ik hard te lopen, nou ja wat er voor door moest gaan, want het ging voor geen meter! Ik voelde me een olifant en ik merkte dat ik last had van mijn linkerkuit en mijn rechterknie. De bedoeling was om 4×3 minuten te lopen met elke keer twee minuten actief wandelen tussendoor. Maar dat haalde ik bij lange na niet. Dus rende ik zo lang als ik kon, hooguit 2 minuten, en wandelde tussendoor. Ik rende dus meerdere korte stukjes maar ik was doodmoe en had last van mijn blessures. En mijn opgewekte stemming verdween als sneeuw voor de zon. Ik had de pest in!

Thuisgekomen was het mopper de mopper. :’ wat een blessure gevoelige sport is het ook dat hardlopen! Ik wist toch dat het niets voor mij was. Zie je wel, ik ben er gewoon niet voor gemaakt. Ik voel me kut en ik baal als een stekker!’ klaagde ik tegen Jan. Die stond me hoofdschuddend aan te kijken en zei toen:’ doe nou maar even rustig. Je bent nog maar net begonnen met hardlopen en nu protesteert je lijf een beetje. Dat is toch niet zo raar?’ Ik dacht daar even over na. Nee, eigenlijk helemaal niet zo raar. En ik besefte dat ik nog doodmoe was van de dag daarvoor en gewoon maar als een malle was gaan rennen. Niet zo slim. :’ je gaat toch wel gewoon door voor de 5 kilometer?’ vroeg Jan. ‘tuurlijk ga ik voor de 5 kilometer’ zei ik en ik begreep dat ik vandaag een waardevol lesje had geleerd. Ik douchte en ontbeet en dook terug mijn bed in en ik sliep twee uur aan één stuk.

Woensdagavond kon ik helaas niet aan de training deelnemen vanwege een ziekenhuis-onderzoek eerder die dag. Vreselijk jammer want juist ik kan die trainingen zo goed gebruiken! Overmacht helaas. Maar van Roelof, één van onze twee trainers begreep ik dat het een prima trainingsavond was geweest met 14 lopers die allemaal in opperbeste stemming verkeerden. Enkele reacties uit de groepsapp: ‘super leuke groep, blij dat ik het gedaan heb’ ‘was fijn’ ‘vanavond een heerlijke training gehad, ging super’. Kortom enthousiaste reacties.

Er werd gelopen en geoefend in de omgeving van Lekkum en er was deze avond speciale aandacht voor de looptechniek en ademhaling. De meeste lopers geven aan dat deze theoretische tips hen erg helpen bij de minuten loopjes in het huiswerkschema. Roelof geeft aan dat er al heel veel progressie zichtbaar is in vergelijking met de eerste training, nu twee weken geleden. Zoals gewoonlijk eindigde de avond ook deze keer met het ‘echte’ hardlopen: 2-4-5 minuten op praattempo. Dat houdt in dat je onderweg nog kunt praten met je buurman-of vrouw zonder buiten adem te raken. Daarna 3×2 minuten op ‘ik kan nog nét praten’ tempo. Dit schema is wat ik zo dadelijk ook ga proberen. Want op 21 mei ga ik de 5 kilometer lopen, reken maar!

Ik ben goed uitgerust, dus ik ga er van uit dat het een betere ervaring wordt dan afgelopen weekend!

En ik las nog een waardevol stukje theorie dat ik ga toepassen: bij inspanning versnelt en verdiept de ademhaling. Als je té hard loopt ga je hijgen en ontstaat verzuring, op die manier houd je het niet lang vol. Beginners gaan juist van rustig hardlopen het meest vooruit. Goede uitademing met volledige leging van de longen is ook belangrijk. Ik zal er aan denken zo dadelijk!