Ruzie over de erfenis: ‘In vier jaar tijd heeft mijn zus vijftigduizend euro opgemaakt’

Veel ruzies draaien om geld. Wie denkt dat gaat mij bij een erfenis niet overkomen, heeft het mis. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie erfenissen met ruzie wordt afgewikkeld. Emoties kunnen hoog oplopen. Helemaal als blijkt dat er bijna niets meer over is van de erfenis.

Vandaag vertelt John (61) zijn verhaal. “Ik zou wakker moeten liggen vanwege het overlijden van mijn moeder en het verdriet wat daarbij komt kijken, maar in plaats daarvan lig ik ’s nachts te draaien over wat er is gebeurt met mijn zus. We hebben vreselijke ruzie gehad en die is ontstaan doordat zij maar liefst vijftigduizend euro in vier jaar tijd heeft opgemaakt.

Ik ben samen met mijn zus Anja opgegroeid in de Achterhoek. We hebben een mooie jeugd gehad. Mijn vader werkte bij de provincie en had een goed inkomen als ambtenaar. Mijn moeder hielp af en toe bij mensen in de huishouden. Op die manier verdiende ze zelf ook wat geld. We zijn niets tekort gekomen en mijn ouders waren geen types die veel geld uitgaven.  Geen dure reizen, kleding etc. Zodoende stond er een flink bedrag op de spaarrekening van mijn moeder.

Extra pinnen

Mijn vader is vijf jaar eerder dan mijn moeder overleden. Ze was destijds erg verdrietig en omdat ze slecht ter been was kwam Anja vaak langs om te helpen. Ook deed zij de boodschappen. Hartstikke fijn natuurlijk. Ik woon iets verder weg, maar deed de klusjes in en rond huis. Met onze hulp kon mijn moeder zich nog prima redden. Wat ik niet wist was dat mijn zus altijd extra pinde als ze boodschappen deed. Het lijkt misschien niet veel, maar als je wekelijks extra bedragen pint telt dat wel op.

Mijn moeder heeft me een keer verteld dat Anja het financieel lastig had. Ik vroeg haar daarnaar, maar ze wuifde het weg. Het viel allemaal wel mee en mam dikte het aan. Je hebt je zus niet voor het uitkiezen, maar we hadden een goede band met elkaar. Totdat we allebei een relatie kregen. Onze partners hadden totaal geen klik met elkaar en hierdoor verwaterde ons contact. Toen mijn vader overleed werd onze band weer sterker. Samen regelden we de begrafenis en nadien zorgden we beide voor onze moeder indien dat nodig was. Nooit heb ik vermoedens gehad dat er iets niet klopte.

Grote overboekingen

Op dit moment hebben we geen contact. Na de dood van mijn moeder in 2018 kwamen mijn vrouw en ik er bij de notaris achter dat er niet veel meer op de spaarrekening van mijn moeder stond. Niet alleen had mijn zus extra bedragen gepind, er waren ook grote bedragen overgemaakt naar haar rekening. Ik heb niet veel met geld, maar mijn moeder had dat geld op moeten maken en niet mijn zus. Daar heb ik haar mee geconfronteerd. Ze was echter niet voor rede vatbaar.

Ik weet niet zeker waar het geld is heen gegaan, maar ik heb wel mijn vermoedens. Ooit heeft Anja samen met haar man een eigen winkel gerund en dat was geen winstgevende zaak. Waarschijnlijk is het geld allemaal naar schuldeisers gegaan, waaronder de Belastingdienst. Het geld is in ieder geval weg, maar dat vind ik niet eens het belangrijkste. Het liegen en bedriegen is onaanvaardbaar. Je eigen zus nota bene. Het verlies van vertrouwen zit me het meest dwars. Hierdoor kom ik niet eens aan rouwen toe.”

De namen in deze tekst zijn wegens privacyredenen gefingeerd.

Foto ©: Pixabay

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top