Rust keert terug rond N357

Wie het nog wil horen, heeft nog maar een paar dagen de tijd om over de Friese Zingende Weg te rijden.

Het was een proef. Het was verschrikkelijk leuk en het werkte. Zo verwoordde gedeputeerde Sietske Poepjes aan Omrop Fryslân het project met de Zingende Weg. Maar eind deze week is alles ‘weer normaal’ op de Friese N357.

Het werkte dan wel, maar het werkte ook eigenlijk niet. Omwonenden werden namelijk helemaal gek van het Friese volkslied dat dag en nacht doorklonk rond de weg bij Jelsum. Het was een Culturele Hoofdstad project in combinatie met een verkeersmaatregel. Klaarblijkelijk rijden veel mensen er te hard en hoe zou het nu zijn als je een leuk deuntje te horen krijgt als je keurig de toegestane 60 kilometer per uur rijdt? Goed bedacht, maar klaarblijkelijk was er vooralsnog geen rekening gehouden met omwonenden.

Achteruit rijden, hoe zou dat zijn?

De oplossing viel dus nogal tegen. Omwonenden noemden het geestelijke mishandeling. Het werd zelfs zo gek dat mensen er twee keer zo hard gingen rijden om te kijken of het volkslied dan ook sneller werd afgespeeld. Achteruit rijden is er ook eentje. Ja, dat werd uitgeprobeerd!

Het heeft heel wat geld gekost om dit project te laten ‘spelen’, maar einde van de week zal het verdwenen zijn. Dan zullen automobilisten eigenhandig de snelheid weer moeten aanpassen op de N357.

Misschien verhuist het naar een andere meer verlaten weg. Tot die tijd wordt het geluid beperkt en ’s nachts gaat de stekker er in ieder geval uit.