Rode Kruis opent hulplijn voor ouderen vanwege het coronavirus

Positieve initiatieven zoals het openen van een speciaal telefoonnummer waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met hun vragen over het coronavirus zijn meer dan welkom. Weet jij een initiatief dat aandacht verdient? Mail ons dan.

Nu het Cornovirus ons allemaal behoorlijk lamgeslagen heeft, zijn mooie initiatieven welkom. Oproepen om massaal te applaudisseren voor iedereen die in de zorg werkt, kaartenacties voor ouderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, Facebookpagina’s waar hulp aangeboden wordt, gratis films op Ziggo: er wordt van alles bedacht om deze moeilijke tijd door te komen.

Ook het Rode Kruis komt met een goede actie: een speciaal telefoonnummer waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met hun vragen over het coronavirus. Het nummer 070-4455888 is gister geopend en de eerste dag kreeg het Rode Kruis al ruim duizend telefoontjes. Tussen negen uur ’s ochtends en negen uur ’s avonds kunnen mensen bellen met het speciale telefoonnummer. Tientallen medewerkers en vrijwilligers zitten de hele dag klaar (en werken natuurlijk vooral vanuit huis).

Praktische vragen en luisterend oor

De hulplijn is bedoeld voor de kwetsbaren onder ons die door het coronavirus de deur niet uit kunnen, maar ook voor de mensen in hun omgeving. “We hebben gemerkt dat er bij deze groepen veel behoefte is aan een luisterend oor”, zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. Je kunt de hulplijn bellen met allerlei praktische vragen. Hoe je online je boodschappen kunt doen bijvoorbeeld. Of de thuiskapper nog kan komen. En of je nog wel even een frisse neus mag halen en de hond kunt uitlaten. Maar je mag ook gewoon bellen voor een praatje. Met iemand praten over de situatie kan erg geruststellend zijn. Op social media zijn veel initiatieven, maar die gaan voorbij aan een grote groep ouderen die niet digitaal niet zo vaardig is. De ouderwetse telefoon biedt dan uitkomst.

Eerder schreven we al dat het coronavirus de eenzaamheid onder ouderen vergroot. Door creatief te zijn kunnen we nog steeds een hoop voor elkaar betekenen en de situatie voor iedereen een beetje makkelijker maken. Heb jij een goed idee waar anderen iets aan kunnen hebben? Of weet je een initiatief dat aandacht verdient? Mail ons dan (boukje@50plusinnederland.nl), dan kunnen wij het delen met al onze lezers!

Premier Rutte eindigde zijn toespraak afgelopen maandag met de woorden “Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar”. Voor elkaar klaar staan kost niets en is op dit moment van levensbelang.

Bron: Volkskrant, NOS