Roald Dahl of Astrid Lindgren?

Heb je meer met Sjakie die op zoek gaat naar de gouden wikkel in de chocoladerepen of met de onschuldige brutaliteit van Pippi Langkous die een paard kan tillen?

Je kent vast wel het beeld van de grote schrijver in zijn oude stoel in het schrijvershuisje in de tuin van Gipsy House, zijn woning vlakbij Londen. Dahl, in Engeland geboren als kind van Noorse ouders, schreef kinderboeken die ook door volwassenen veel worden gelezen. Het zijn bizarre vreemde verhalen die veel mensen aanspreken. Humoristisch, met een vreemd randje. Volwassenen komen er in zijn boeken niet al te best vanaf. Kinderen lijken in zijn verhalen het leven beter te doorgronden. Sjakie en de Chocoladefabriek is daar een mooi voorbeeld van.
Roald, vernoemd naar de beroemde poolreiziger Roald Amundsen, schreef onder meer De GVR, Matilda, Daantje de Wereldkampioen en De Gremlins. Veel van zijn boeken zijn verfilmd.

Astrid Lindgren, geboren in Zweden, is vooral bekend van haar creatie Pippi Langkous. Net als bij Dahl zijn met name de kinderen in haar boeken aan zet. In haar verhalen kijken kinderen met een speelsheid tegen het leven aan, niets is te dol en met een grote dosis humor en lef gaan zij het leven aan. Van Pippi zijn vele films gemaakt en Pippi’s huis, Villa Kakelbont, is te bezoeken in het Vimmerby-park in Zweden. Naast Pippi Langkous schreef Lindgren verhalen over de jongetjes Emiel en Rasmus. Ronja de Roversdochter en Lotta.

Waar kies jij voor?