close
  • dinsdag 14 juli
Zorg en Zekerheid

Rijksvaccinatieprogramma nodig voor ouderen

Rijksvaccinatieprogramma nodig voor ouderen

Nederlanders worden gemiddeld steeds ouder. Helaas blijft niet iedereen gezond: 70% van de 65-plussers heeft een chronische ziekte. Tijd voor meer voorlichting en een vaccinatieprogramma, zo zeggen onze senioren zelf.

Vaccins beschermen effectief tegen infectieziektes en kunnen daarmee leed en dure behandelingen voorkomen. De drie infectieziekten gordelroos, kinkhoest en pneumokokken (longontsteking) veroorzaken veel ziekte, ziekenhuisopnamen en sterfte. Toch bestaat er geen Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen, zoals dat er wel is voor kinderen.

KBO-onderzoek
Driekwart van de Nederlandse senioren wil een speciaal Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen, waardoor zij tijdig worden opgeroepen voor inenting tegen deze ernstige infectieziekten. Dat blijkt uit KBO-onderzoek onder duizend ouderen.

In een brief spoort directeur Manon Vanderkaa van de KBO-PCOB de Tweede Kamer aan om duidelijkheid te eisen van minister Schippers over de rol van de overheid bij ouderenvaccinaties.

Ouderen stellen de overheid verantwoordelijk voor het verspreiden van informatie over vaccinatie. Die verantwoordelijkheid wordt op dit moment nog niet genomen. Slechts 16% van de ouderen vindt dat de overheid voldoende doet op het gebied van ouderenvaccinatie. Veel senioren (65%) kijken daarom naar hun huisarts voor informatie. Toch voelt slechts 33% zich goed geïnformeerd over vaccins speciaal voor ouderen.

Geschreven door: Redactie