close
  • donderdag 13 augustus
Zorg en Zekerheid

Respijtzorg laat mantelzorger op adem komen

Respijtzorg laat mantelzorger op adem komen

Mantelzorger kun je zomaar zijn en in sommige gevallen wel 24 uur per dag. Eén van je ouders of je partner wordt ziek en heeft verzorging nodig. Dan geef je die zorg, zonder vooraf te weten wat er allemaal bij komt kijken. Dat mantelzorg verlenen zwaar is, is duidelijk. Het voegt zich toe aan het drukke leven dat je al hebt met werk en gezin.

Drie logeerappartementen

Om het vol te kunnen houden, moet er af en toe een adempauze zijn. Daarom zijn er in de gemeente Leeuwarden drie logeerappartementen: in Abbingahiem, in Swettehiem en in Skilhiem in Stiens. Daar kan degene waar je voor zorgt een nacht of langer logeren, zodat jij als mantelzorger de tijd hebt om uit te rusten. Dat is broodnodig om daarna de draad weer op te kunnen pakken.

Alles gaat gewoon door

De appartementen kunnen op regelmatige basis worden gebruikt, bijvoorbeeld iedere maand een weekend. Maar ook  incidenteel, als de mantelzorger met vakantie is of de zorg een dag niet kan bieden vanwege een eigen activiteit. En het mooie is dat de eventuele eigen thuiszorg gewoon mee gaat naar het logeeradres. De thuissituatie van de zorgvrager wordt zoveel mogelijk gekopieerd, zodat hij of zij zich vertrouwd voelt in de toch vreemde omgeving. Dat betekent dat de fysiotherapeut en pedicure gewoon kunnen komen en als er andere vaste rituelen zijn, dan gaan ook die gewoon door. Een geruststellend idee, want als mantelzorger laat je degene voor wie je zorgt niet zomaar achter natuurlijk.

Via Wellzo

Mantelzorgers kunnen rechtstreeks via Wellzo een logeerappartement aanvragen voor de zorgvrager, maar ook voor zichzelf. Een indicatie is niet nodig. Alle wensen worden op een rijtje gezet en meestal is het snel geregeld. De eigen bijdrage is zes euro per nacht, dat is een vergoeding voor het eten.

Anneke en Hein

Anneke zorgt voor haar man Hein, die sinds 2011 de ziekte van Parkinson heeft. Eén keer in de zes weken is Hein een weekje in Swettehiem, in een gezellig ingericht appartement met terras en uitzicht op de tuin. Het voortdurend op de klok moeten kijken, het doorspoelen van de medicatiepomp en het geven van zorg trekt een zware wissel op Anneke. Soms heeft ze het gevoel dat ze het niet meer trekt en dan is een week bijkomen noodzakelijk. Haar man is in goede handen, het onbreekt hem aan niets. Hij doet daar gewoon zijn vrijwilligerswerk, gaat er af en toe gezellig op uit met zijn zus en de thuiszorg komt langs om zijn medicatiepomp schoon te maken. Als hij dan weer thuiskomt, dan heeft Anneke weer meer energie en zijn ze blij elkaar te zien.

Dat de zorg even tijdelijk van een mantelzorger overgenomen wordt, heet respijtzorg. Respijtzorg is er in vele vormen en hangt af van de gemeente waar je woont en je zorgverzekeraar. Lees er meer over op in ons uitgebreide artikel over de financiele regelingen voor mantelzorg.

Vrijwilliger worden?

Om respijtzorg mogelijk te maken, zijn vrijwilligers hard nodig. Wellzo is dan ook op zoek naar mensen die mantelzorgers willen ondersteunen, bijvoorbeeld door de zorg in het logeerappartement op zich te nemen. Maar ook om taken thuis over te nemen. Lees hieronder de vacature.

Vacature mantelzorg

 

Geschreven door: Redactie