Je hebt een paspoort nodig dat na je vertrek uit Nepal nog minimaal zes maanden geldig is. Voor documenten omtrent COVID-19 (Corona) moet je vooraf checken wat verplicht zou zijn op het moment dat je naar Nepal toe wilt. Check dat op bijvoorbeeld nederlandwereldwijd.nl. Naast je paspoort is een visum nodig die je aan kunt vragen bij het consulaat van Nepal (via e-mail of schriftelijk). Voor een maandje Nepal betaal je dan ca. € 60. En let op: je moet je visum binnen zes maanden ook daadwerkelijk gebruiken. Ga je met kinderen naar Nepal? Die kunnen niet mee op een bijschrijving in een ouderlijk paspoort maar dienen zelf een reisdocument te hebben. Wil je de bergen in trekken, dan heb je ook nog een trekking permit nodig. Die krijg je alleen via geregistreerde organisaties. Check voor vertrek ook de veiligheidssituatie in Nepal.
Voor je vertrekt
Noteer de volgende alarmnummers:
- Ambulance – 102
- Brandweer – 101
- Politie: 100
- Toeristenpolitie – 1144 (Engelstalig)
Zelf achter het stuur in Nepal?
Wil je zelf in Nepal rijden? Dan moet je Nederlandse ‘gewone’ rijbewijs gekoppeld zijn aan een internationaal rijbewijs (een IRB), te koop bij ANWB-winkels. Auto’s zijn in Nepal op diverse plaatsen te huur. Vaak echter krijg je er verplicht een chauffeur bij. Voor huur is een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig. Cash wordt vrijwel altijd geweigerd als borgsom.
Medische zaken
Besef dat buiten de grotere steden de medische zorg vaak niet toereikend is. Sluit een goede verzekering af inclusief vervoer met een reddingshelikopter. Moet je naar een apotheek, dan zul je merken dat die een vrij aardig aanbod heeft en dat je veel mee kunt krijgen zonder een recept te overhandigen. Een minnetje is wel dat je soms te oude geneesmiddelen krijgt overhandigd; let dus op de datum. Geneesmiddelen die je zelf thuis gebruikt, kun je het beste ook meenemen. Vallen die middelen onder de Opiumwet? Neem dan wel een medische verklaring mee. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen of medicamenten tegen ADHD. Zo’n verklaring haal je bij hetcak.nl.
Ziekmakende beestjes en inentingen
Overdag kunnen muggen dengue, chikungunya en zika bij je naar binnen steken. En enkele delen van Nepal gaan ook gebukt onder malaria. De malariamug brengt deze ziekte vanaf de avond tot begin van de ochtend over. Onbedekte huid dus van insectenwerend middel voorzien (DEET) en een muskietennet mee is ook heel verstandig. Stel je op de hoogte welke inentingen worden aanbevolen voor de gebieden waar je naar toe wilt. Ga je langer dan tien dagen naar Nepal? Dan is een buiktyfusvaccinatie niet verkeerd. Ook een DTP-vaccinatie en eentje tegen hepatitis A worden gewoonlijk aanbevolen. Check ook de info over mazelen op de site rivm.nl.mazelen.
Water en voedsel
Het mag er zo mooi uitzien, die witte pure maagdelijke sneeuw op hoogte. Maar als het als water uit de kraan komt, is het dus absoluut onveilig om te drinken. Kook altijd water voor je het gebruikt of haal het uit afgesloten flessen. Groentes en fruit zijn gezond maar in Nepal kook je de groente en schil je het fruit. Vlees en vis kunnen het best goed doorbakken richting je keel.
Hoogteziekte
Vanaf de 3500 tot 4000 m heb je het risico dat je aan hoogteziekte gaat leiden. Je weet wanneer het zover is als je hoofdpijn krijgt, kortademig wordt en je duizelig voelt. Als je na even rusten geen klachten meer hebt, kun je verder. En anders moet je afdalen en medische hulp zoeken.
Kleding
Luchtig is belangrijk bij het textiel dat je in Nepal gaat dragen, bijvoorbeeld katoenen of linnen kleding. Een regenjas kan goed van pas komen en ook een trui of vest want in de bergen willen de avonden wel vrij koeltjes worden. Ga je van december tot februari naar Nepal? Dan moet er echt warme kleding mee. Zonnebril, zonnehoed/pet en een effectieve zonnebrandcrème zijn bijna verplichte bagage. En stevige wandelschoenen zijn ook een ‘moetje’.
Betaalmiddelen
Check nog thuis of je bankpas werkt voor gebruik buiten Europa en zo nee, laat dat dan activeren. De meeste geldautomaten vind je overigens alleen in hoofdstad Kathmandu. Houd ook Nepalese roepies op zak; gidsen en dragers bijvoorbeeld verwachten elke dag wel een fooi voor hun werk. Krijg je zelf in roepies uitbetaald, weiger dan bankbiljetten waar scheuren in zitten. Het is verstandig om de ‘heilige drie’ mee te nemen: bankpas, creditcard en contant geld. Kom je in afgelegen gebieden, dan heb je alleen iets aan cash.