Red je relatie: hij een slons of allebei een slons?

Goeiemorgen IV Een start van de dag in woorden. Een overdenking, kort verhaal of zomaar iets waarvan ik meen dat het gezegd mag of moet worden. Reageer gerust, ik ga graag met je in gesprek. We hebben nog de hele dag.

BLOG – Ik moest er even over nadenken; ga ik hier de draak mee steken of pak ik het serieus op. Het gaat over schoonmaken. Maar niet gewoon schoonmaken als in een wekelijkse poetsbeurt. Het gaat over de rol van schoonmaken binnen een relatie. Als dat namelijk niet een beetje gelijk op gaat, kan zomaar de pleuris uitbreken.

Met stip op nummer 1: de verschillende opvattingen over schoonmaken

Even terug naar het begin voordat ik iets zeg over een eerder gehouden onderzoek naar dit fenomeen. Een Brits onderzoek bij mannen en vrouwen naar eigenschappen die hen het meest tegenstaan. Met stip op nummer 1: de verschillende opvattingen over schoonmaken. Nu heb ik het toch al verklapt.

Frustrerend

Even doorpakken dan. Kijk, schoonmaken is een noodzakelijk kwaad, maar je weet natuurlijk wel dat de een daar meer waarde aan hecht dan de ander. Met name vrouwen houden er zo hun eigen regels op na als het op schoonmaken aankomt. De man die dat patroon weet te doorbreken, is in mijn ogen een held. Sommige mannen proberen mee te doen, maar menig vrouw doet het dan nog eens dunnetjes -op haar eigen manier- over. Super frustrerend natuurlijk. Voor die man. En die vrouw.

Je doet de wc toch wel met een ander schuursponsje?

En dat is nog de nette variant. Veel vrouwen lopen te foeteren dat haar vent het gewoon niet goed doet (‘heb je ook de plinten meegenomen?’ ‘Je doet de wc toch wel met dat andere schuursponsje?’ En erger nog: ‘ja, als je ook de bank niet stofzuigt dan hoef je net zo goed helemaal niet te stofzuigen’) Riekt naar een ontmoedigingsbeleid voor huishoudelijke mannen. Het wordt een soort machtsspel en ik begrijp die mannen wel die het er dan maar bij laten. (ja, begrijp ik dat? Ook daar moet ik even nadenken).

Afzeiken

De conclusie uit het onderzoek laat vooral zien dat de relatie er flink onder kan gaan lijden als de een de opruimende schoonmaker is en de ander een regelrechte sloddervos. Of het nu gaat om man of vrouw. Het gaat er dus hier niet om iemand af te zeiken, het gaat er om dat die wekelijkse schoonmaakbeurt tussen stellen in gaat staan.

Ik moet het eerste stel nog tegen komen dat hier een normaal gesprek over kan voeren

Nou lijkt me zo dat veel mensen ouder dan vijftig jaar die al jaren een relatie hebben wel in een soort patroon zijn beland wat dit betreft. Daar kun je over mopperen, maar als het je niet zint, ga er dan over in gesprek. Dat is het advies van een datingcoach die iets wil zeggen over dit onderzoek. Ga toch heen; met elkaar in gesprek over schoonmaken. Ik moet het eerste stel nog tegen komen dat hier een normaal gesprek over kan voeren.

Patroon

Het zou de relatie redden, maar ik ben van mening dat het de hele bliksemse boel alleen nog maar verergert. ‘Schat, ik moet het even met je over het stofzuigen hebben’. Ik kan je verzekeren, dan is ‘ie al vertrokken. Of zij. Dat kan natuurlijk ook. Nee, een patroon is een patroon omdat het een patroon is. Lekker zo laten. Niet over zeuren. Houd de boel wel zo rustig.

Je laat je gewoon niet in met een kerel of vrouw die de sokken in de hoek smijt

Mocht je nog aan de man of vrouw willen na je vijftigste, dan raad ik je die eerdere datingcoach in ieder geval af. Ga zelf op zoek en maak je niet zo druk over dat schoonmaken. Ben jij super netjes dan laat je je gewoon niet in met een kerel (of vrouw) die bij de eerste date de sokken al gewoon in de hoek smijt. Tenzij het natuurlijk super gezellig is. Dat snap je wel.

Slons

Andersom gaat ook op. Zit je net lekker bij een leukerd op de bank, gaat zij (of hij) je schoenen netjes in de gang zetten. Flikker op. Dat wil je toch niet? Nee, je moet elkaar er wel in kunnen vinden. Of allebei keurig of allebei een slons. Of je accepteert alles en probeert je niet te ergeren. Sterkte.

Hoe is dat eigenlijk bij jou?

Bron: The Independent, via Libelle, via onderzoeksbureau YouGov