Rechter besluit dat namen van ‘vieze’ restaurants openbaar mogen

De rechter vindt dat de namen en adressen van ‘vieze’ Chinese restaurants openbaar mogen worden gemaakt.

Eind augustus spanden veertien Chinese restaurants een kort geding aan tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die verouderde inspectierapporten over de keukens van de restaurants wilde openbaren.

Eerder maakte RTL Nieuws een lijst met 172 restaurants openbaar, die onder verscherpt toezicht zouden staan vanwege hun onhygiënische aard. De NVWA meldt dat er onder meer muizenplagen zijn in de keukens. De restaurants spanden het geding aan omdat de publicatie hen onnodig zou beschadigen.

Transparante overheid
Hier deed de rechtbank Amsterdam donderdag uitspraak over. De rechter oordeelt dat belang van een transparante overheid groter is dan het feit dat de restaurants schade lijden vanwege de publicatie, meldt onderzoeksjournalist Siebe Sietsma op Twitter. De staatssecretaris zou hierbij zijn beslissingen zorgvuldig hebben afgewogen. Ook heeft RTL Nieuws volgens de rechter op een correctie manier bericht.

Wel zou de staatssecretaris in een aantal gevallen de restaurants te weinig wederhoor hebben gegeven. In deze gevallen wordt het besluit vernietigd en moet de overheid de proceskosten betalen.

De overheid en de veertien restaurants waren niet bij de uitspraak aanwezig.