Recept: Tajine Kefta van Douwe Bob

Boukje deelt vandaag haar favoriete recept met jullie. Iets wat snel klaar is, goed in de smaak valt en bedacht is door Douwe Bob! Nieuwsgierig? Check dan snel het recept op onze site.

Vandaag heb ik de eer om mijn favoriete recept met jullie te delen. Ik houd van koken, maar heb er niet altijd uitgebreid de tijd voor. Dit is een gerecht dat snel klaar is (als je een beetje handig bent in het draaien van gehaktballetjes) en echt heerlijk smaakt. Wij zeggen altijd “zullen we vandaag Douwe Bob eten?” Natuurlijk bedoelen we dan niet de beste man zelf, al is hij best appetijtelijk, maar als je ‘m opeet kan hij nooit meer mooie nieuwe liedjes maken. We hebben het dan ook over zijn overheerlijke recept in het Jumbo kookboek ‘Helden in de Keuken’: Tajine Kefta.

Douwe Bob Posthuma

De 26-jarige Douwe Bob is een zanger die zich graag laat inspireren door countrymuziek en muziek uit de jaren zestig en zeventig. Hij won in 2012 de talentenjacht De Beste Singer Songwriter van Nederland en kwam in 2016 voor Nederland uit op het Eurovisie Songfestival met het nummer Slow Down. Met een lijf vol tatoeages oogt Douwe stoer en wat rauw, maar het valt me altijd weer op hoe vriendelijk hij is. Als coach in de Voice kids bleek hij enorm leuk met kinderen. Een paar jaar geleden ben ik bij een concert van Douwe Bob geweest. Hij komt op het podium soms wat verlegen over, maar als hij los komt en contact met het publiek gaat maken is hij energiek en sympathiek. Zijn nummers zijn enorm muzikaal en hij heeft een heel eigen stemgeluid. ‘Hold me’, een duet met Anouk, was een enorme hit, maar ook ‘Jacob’s Song’ is prachtig en hij ontroert me iedere keer weer met het breekbare ‘I do’.

Tajine

Douwe stond als puber al graag in de keuken en wilde altijd chef-kok worden. Hij koos in het kookboek voor de Oosterse keuken en zijn recept wordt gemaakt in een tajine. Een tajine is een stoofpot van aardewerk met kegelvormig deksel, onder andere bekend van de Marokkaanse en Tunesische keuken. Hij wordt gebruikt voor het langzaam gaarstoven van gerechten in het eigen kookvocht. Met het deksel op de schaal is het geheel vrijwel hermetisch afgesloten. Dat zorgt voor een optimale warmtegeleiding en levert een mals en sappig resultaat op. Zodra de tajine gevuld op de warmtebron wordt geplaatst, verdampt het vocht en condenseert het op de binnenkant van de kegel. Vervolgens loopt deze damp weer terug in de pan. Zo droogt de inhoud niet uit. Mocht je geen tajine hebben, dan kan het gerecht vast ook prima bereid worden in een vlees- of hapjespan.

Tip: zet een nummer van Douwe Bob aan als je dit gerecht gaat maken (zie linkjes hierboven). Daar wordt het nog lekkerder van!

Wat heb je nodig:

  • tajine (of andere pan)
  • 500 gram kipgehakt (je kunt ook een andere soort gehakt nemen)
  • 1 ui
  • 6 eieren
  • olijfolie
  • paneermeel
  • 15 gram koriander
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 theelepels Ras el hanout kruiden
  • snufje chilipoeder, snufje

Aan de slag:

  • Doe het gehakt in een grote kom. Doe er de helft van de ras el hanout, de helft van de knoflook en wat zout bij. Daarna de helft van de koriander fijngehakt toevoegen. Tik er een eitje bij en voeg voldoende paneermeel toe. Kneed alles door elkaar en maak er kleine balletjes van.
  • Zet de tajine met 2 eetlepels olie op het vuur en bak de balletjes in drie minuten bruin. Haal ze uit de tajine en houd ze even apart.
  • Doe 1 eetlepel olie erbij in de tajine en bak de fijngesneden ui, de rest van de knoflook en de rest van de ras el hanout ongeveer 3 minuten. Dan kunnen de tomatenblokjes en een snufje chilipoeder erbij.
  • Als alles door elkaar geroerd is voeg je de gehaktballetjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat het dan 10 tot 15 minuutjes op een laag vuurtje pruttelen tot de saus lekker dik wordt.
  • Maak met de achterkant van een lepel vijf kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Doe het deksel op de tajine en houd in de gaten of de eieren stollen. Je kunt zelf bepalen of je opdient als de eieren half gestold zijn of dat je liever nog even wacht.
  • Bestrooi de balletjes met de overgebleven koriander en serveer met Turks brood.

Eet smakelijk!

 

Bron: Jumbo