Recept: stamppot boerenkool, wie is er niet gek op?

Het is winter, tijd voor typische klassieke Nederlandse gerechten. Van erwtensoep tot stamppot: we zijn er gek op. Hoe komt het dat we in de winter zo graag boerenkool lusten?

Volgens diëtisten komt dat omdat je anders gaat eten wanneer de temperaturen dalen. Als het koud is buiten heb je meer behoefte aan voedingstofrijker voedsel. Je lichaam moet harder werken om zichzelf warm te houden. Een maaltijd met veel koolhydraten is lekker om je fit te blijven voelen.

Nostalgie

Kruimige aardappelen, boerenkool, een beetje melk, spekjes en natuurlijk een rookworst is het ideale recept wanneer het echt koud is. Winterse kost, hoog in calorieën. Het is niet alleen die voedingstoffen waar we zin in hebben, het eten van stamppot roept bepaalde gevoelens bij mensen op. Hollandse maaltijden passen bij de winter. Het heeft iets vertrouwds. Vroeger was het vaak ook het enige wat voorhanden was qua eten. Mensen aten veel groenten die je lang kon bewaren. Nu denken we niet zoveel meer na over we eten, maar destijds at je altijd met de seizoenen mee.

Hoe maak je stamppot boerenkool?

Ondertussen heb je vast zin gekregen om de keuken in te duiken. Het lijkt misschien een simpel gerecht, maar je kan stamppot boerenkool op diverse manieren bereiden. Eerst verzamel je alle ingrediënten. Zo heb je aardappels nodig, het liefst kruimige, want daar maak je een betere stamppot van. In de supermarkt kan je voorgesneden boerenkool kopen of wie weet ken je nog iemand met een groentetuin! Verder heb je spekjes nodig, rookworst, een klontje boter en een scheutje melk. Qua ingrediënten kan je het simpel houden: peper, zout en nootmuskaat is alles wat je nodig hebt. Niet teveel zout overigens, want de spekjes zijn immers al zout.

Hieronder nog even een handig overzicht van de ingrediënten:

Ingrediënten stamppot boerenkool (4 personen):

·        750 gram aardappels (kruimig)

·        300 gram boerenkool

·        125 gram spekreepjes

·        1 rookworst

·        1 klontje roomboter

·        1 scheutje melk

·        zout, peper, nootmuskaat

Zo maak je het:

Schil de aardappels en maak er kleine blokjes van. Doe de aardappels in een grote pan samen met de boerenkool. Doe er een snufje zout bij. Voeg daarna water toe. Het is de bedoeling dat de boerenkool net niet helemaal onder water staat. Daarna breng je het geheel aan de kook.

Laat de boerenkool zo’n vijf minuten koken en zet daarna het vuur lager. Vervolgens laat je de boerenkool ongeveer vijfentwintig minuten koken. Controleer of de aardappels gaar zijn met een vork en giet daarna het vocht af. Stamp de boerenkool en de aardappels fijn.

Je maakt de boerenkool op smaak met zout, peper, nootmuskaat, een klontje boter en een scheutje melk. Natuurlijk moet je ondertussen ook nog wat spekjes uitbakken in een koekenpan en vergeet niet de rookworst te koken. Serveer de spekjes en rookworst erbij en eet smakelijk!