PVV en VVD nek aan nek in peilingen

De PVV zakt weg in de peilingen. In de nieuwste peiling van I&O Research, die gisteren verscheen, moet de PVV de koppositie delen met de VVD. Ook in andere peilingen levert de partij van Geert Wilders virtuele zetels in.

Onderzoeksbureau I&O stelt dat de daling van de PVV en de stijging van de VVD te maken kan hebben met de uitspraken van VVD-lijsttrekker Mark Rutte afgelopen weekend. Hij stelde in tv-programma Buitenhof dat de kans dat de VVD gaat samenwerken met de PVV nul is. Na deze boodschap zag I&O het aantal VVD-stemmers in de steekproef oplopen, terwijl de PVV juist aanhang verloor.

Regeringsdeelname
Kiezers denken verschillend over regeringsdeelname van de PVV, blijkt uit het onderzoek van I&O. Als de PVV na de verkiezingen van 15 maart als grootste partij uit de bus komt, vindt 42 procent van de kiezers – vooral de aanhang van PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA – dat de partij moet worden uitgesloten van regeringsdeelname. Een vrijwel even groot deel (43 procent, vooral de sympathisanten van 50PLUS, SP, VVD) vindt echter dat de PVV wel zeker moet regeren als de partij de grootste wordt.

De Peilingwijzer, die alle peilingen combineert tot één schatting van de politieke krachtverhoudingen, concludeerde deze week ook al dat de PVV na een sterke opmars daalt. De afzonderlijke peilbureaus laten bijna allemaal die trend zien. Kantar Public (voorheen TNS Nipo) ziet een vrij sterke neergang vergeleken met een maand geleden. Bij Peil.nl van Maurice de Hond en de Politieke Barometer van Ipsos zakte de PVV iets terug. Alleen in De Peiling van EenVandaag blijft de partij van Wilders stabiel.

Bron:AD.nl