Pubertijd; Anja Grooteboer “Die onbezorgde puberteit was te snel voorbij”

foto’s uit privé collectie

De puberteit is voor veel pubers een woelige periode vol gierende hormonen, onzekerheden, eerste liefdes, botsen met ouders, rebels en impulsief gedrag of juist jarenlang een muurbloempje. In de rubriek Pubertijd blikken mensen terug op hun tienerjaren.

Anja Grooteboer, 66 jaar en puber in de jaren 70

“Als ik het mij goed herinner was ik geen lastige puber. Ik ging wel heel graag op pad in Amersfoort, waar we destijds woonden. Maar ik kom uit een behoorlijk vrij gezin, dus mijn ouders vonden dat ook goed. Zolang we maar eerlijk waren mocht er heel veel. In de kelder van de kerk, waar normaal gesproken de catechisatie was, werd dan een disco opgebouwd. Nu zou dat niks meer voorstellen, maar toen was het helemaal geweldig en was ik daar heel graag. In onze wijk woonden vrij veel Molukse jongeren, dus er werd veel soul muziek gedraaid en er werd gedanst. Ik vond die andere cultuur heel interessant en had dan ook veel Molukse vriendjes. Zij liepen qua mode vaak voorop en die soulkapsels vond ik werkelijk prachtig. Wat ik me ook nog goed kan herinneren is dat mijn oudere broer in bandjes speelde als basgitarist. Voor een optreden kwamen de andere bandleden bij ons thuis indrinken. Al die oudere jongens over de vloer, dat vond ik hartstikke gezellig. Mijn broer vond het eerst maar niks dat ik er ook steeds bij wilde zijn, maar later vond hij het wel handig dat ik zijn vriendinnetje gezelschap kon houden tijdens de optredens, dus mocht ik mee.”

“Ik had totaal geen belangstelling voor school”

“Op school ging het niet goed. Ik had er totaal geen belangstelling voor en hield me met van alles en nog wat bezig, maar niet met school. Kleding was bijvoorbeeld belangrijk voor mij. Ik droeg van die popart jurkjes die mijn moeder voor ons maakt. Van die A-lijn jurkjes met felle kleurtjes en patroontjes. Ik vond het belangrijk om er goed uit te zien, en dat is ook altijd zo gebleven. Omdat ik geen interesse had in school spijbelde ik veel. Dan ging ik naar mijn tante toe. Zij vroeg dan wel of ik niet naar school toe moest, maar ze vond het ook wel heel gezellig als ik kwam en drong dus niet aan en deed er niet moeilijk over. Op een gegeven moment kwam dat natuurlijk wel uit. Toen bleek mijn moeder achter mij te staan terwijl ik in de tegenovergestelde richting van de school liep. Daarna heb ik goed op mijn falie gehad. Nu zouden ze misschien een labeltje als ADD op mij plakken, maar toen was ik het dromerige type. Op school staarde ik uit het raam en droomde over een toekomst waarin ik getrouwd was en kinderen had.”

Toekomstdromen

“Die toekomstdroom kwam uit, maar achteraf gezien wel heel snel. Toen ik achttien was werd mijn zoon geboren en was ik getrouwd. Later heb ik nog een dochter gekregen. Ook ging ik al heel snel in een winkel werken. Hoewel ik geen spijt heb van hoe ik het heb gedaan en mijn kinderen nooit had willen missen, was die onbezorgde puberteit toen wel voorbij. Nu heb ik zelf een kleindochter van achttien en realiseer ik me dat ik toen ook nog echt een kind was. Je bent dan eigenlijk nog helemaal niet klaar met het ontdekken van de wereld en vooral het ontdekken wie je zelf bent. Ik heb toch wel een heleboel gemist, denk ik.”

“Ga eerst je eigen leven leiden”

“Sinds een paar maanden ben ik aan het schrijven om een overzicht te maken van mijn verleden. Dan ga je toch nadenken over wat je graag had willen zijn en doen. Zo had ik wel graag iets met toneel willen doen. Dat kan natuurlijk nog steeds wel, maar lichamelijk worden dingen wel moeilijker. Als ik terug kon gaan in de tijd en iets tegen mijzelf als puber kon zeggen? Kijk wat minder naar de jongens en wat meer naar jezelf. Ga eerst je eigen leven leiden, al het andere komt later wel.”

 

Hoe zag jij eruit als puber? Had jij schoudervulling waardoor je twee keer zo breed leek? Getoupeerd haar? Wijde pijpen? Een hanenkam? Een oogverblindend fluorescerend trainingspak? Of zag je er heel anders uit? Wil jij ook graag met ons terugblikken op je puberteit in de rubriek Pubertijd? Stuur dan een e-mail met (minimaal 3) puberfoto’s en een recente foto naar marloesvandersingel@gmail.com en dan nemen we zsm contact met je op.