Promoveren na je zeventigste kan prima

Op haar 71 ste promoveert Tineke Backer van Ommeren aan de Amsterdamse Universiteit. Eerder ontbrak het haar aan tijd.

Na je zeventigste promoveren. Klinisch-psychologe Tineke Backer van Ommeren (71) uit Velp lijkt daarmee een laatbloeier. Het onderzoek dat ze daar voor deed onder bijna zeshonderd kinderen en adolescenten van 6 tot 18 jaar, leidde tot een heuse test waarmee binnen tien minuten duidelijk wordt of iemand kenmerken van autisme heeft.

Autisme wordt nog altijd vaak laat ontdekt. Zonde van de tijd, want deze mensen hebben op een juiste manier begeleiding nodig om het in de maatschappij te redden. Het gaat om het gedrag, mensen met autisme reageren anders op andere mensen, maar hoe meet je dat op een juiste manier?

Over gevoelens práten, lijkt voor hen veel moeilijker

Via tekenen is het makkelijker met deze mensen contact te maken. Over gevoelens práten, lijkt voor hen veel moeilijker. Op basis daarvan is Backer van Ommeren een test gaan ontwikkelen, een interactieve tekentest. Daar had ze pas na haar pensioen tijd voor. Daarvoor werkte ze jarenlang bij de GGZ in Arnhem en maakte deel uit van het Autisme Team Gelderland en werkte ook voor het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek.

Ze accepteren de inbreng van anderen niet

Backer van Ommeren concentreerde zich vooral op het wederkerige gedrag van mensen, de sociale interactie. Het viel de onderzoekster op dat dat mensen met autisme bij het tekenen (zonder daarvoor instructies te geven) vaker eigen objecten creëren en de inbreng van anderen niet accepteren. Ze negeren dat gewoon. Ze helpen een ander ook niet bij het afmaken van hun tekening. Dat komt al heel snel aan het licht, ook als het mensen betreft die best goed functioneren, maar op dit vlak moeite hebben. We spreken dan over licht autisme. Deze mensen willen de controle houden en zijn vooral met zichzelf bezig.

Ze voerde het onderzoek uit in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een onderwerp dat een grote groep mensen betreft omdat er in Nederland bijna 200.000 mensen autisme hebben. Op 24 april zal ze promoveren.