Proef met buddy’s voor ouderen bij Hof en Hiem

Sint Nicolaasga – Onlangs startte een proef met buddy’s voor ouderen. Vier ouderen uit Sint Nicolaasga, allen cliënt van Hof en Hiem Thuiszorg, krijgen gedurende een maand een eigen buddy. “Het doel is deze ouderen weer in hun kracht te zetten door nieuwe sociaal contacten op te doen”, aldus Marleen Suurmeijer. Zij is projectleider van het project ‘Sociaal Goud’, wat beoogt nieuwe bronnen van sociale ondersteuning aan te boren.

Ouderen willen een zinvol leven leiden, blijven meedoen en erbij horen. Maar met het stijgen van de leeftijd overlijden steeds meer vrienden en familieleden waardoor het eigen vertrouwde sociale netwerk afneemt. Ook kunnen fysieke beperkingen ertoe leiden dat hun leefwereld kleiner wordt.

Een dagdeel per week gaan vier studenten van de NHL Hogeschool samen met de vier ouderen allerlei activiteiten doen. Welke activiteiten dat zijn is volgens Suurmeijer afhankelijk van de wensen van de ouderen. “Een belangrijk doel is dat hun sociale netwerk weer wat wordt uitgebreid en dat de deelnemers andere mensen ontmoeten waarmee ze samen activiteiten kunnen doen, te beginnen met elkaar bezoeken. De buddy’s maken zich als het ware weer overbodig”. Als dit experiment in een behoefte voorziet dan krijgt het een vervolg in de hele gemeente De Fryske Marren.

Au pairs inzetten bij ouderen
Eind vorig jaar was Marleen Suurmeijer ook nauw betrokken bij het succesvolle praktijkexperiment van het inzetten van (student)au pairs bij ouderen. Door het project ‘Sociaal goud’ wordt door Hof en Hiem, samen met de NHL Hogeschool en Miks welzijn, ook gewerkt aan een vervolg op deze mogelijke nieuwe bron van sociale ondersteuning.