close
  • donderdag 13 augustus
Sport

Presentator Kees Jansma is 71 en stopt of toch niet?

Presentator Kees Jansma is 71 en stopt of toch niet?

Kees Jansma is onlosmakelijk met de Nederlandse sport verbonden, maar is natuurlijk vooral de presentator en analyticus als het om voetbal gaat. Na dit seizoen stopt hij met het presenteren voor FOX Sports.

De doorgewinterde (voetbal) presentator lijkt alles op het gebied van voetbal en media inmiddels wel meegemaakt te hebben. Sommige media betitelen hem als een sportverslaafde workaholic. Hij ging zelfs zover dat hij in een commercial verscheen. Daarin ging het er met name om dat hij het woord van de Oekraïense voetbalclub Dnjepr Dnjepropetrovsk uit moest spreken. Daar keek niemand van op, want Kees ís voetbal. De juiste man voor de juiste reclamefilm. De boodschap? Veel mensen zullen daar geen idee meer van hebben, maar de uitspraak van Kees was prima. Na flink wat oefenen uiteraard.

De Tafel van Kees

Hij werkt sinds 2011 bij FOX Sports waar hij ‘De Tafel van Kees’ en ‘Natafelen’ presenteert. Hij zegt het nu tijd te vinden om met het presenteren van wekelijkse programma’s te stoppen. “Ik zal nog regelmatig te gast zijn in diverse programma’s,” voegt hij er aan toe.

Dat geeft te denken. Mogelijk kiest hij niet langer voor wekelijkse presentaties, maar zal hij regelmatig nog te zien zijn in sportprogramma’s. Althans; hij lijkt dat niet uit te sluiten.

Chef Sport

Jansma is al sinds halverwege de jaren zestig actief in de sportjournalistiek. Eerst voor het Algemeen Dagblad en Voetbal International, later ook bij meerdere radio- en televisieprogramma’s. In 1988 werd hij bij de NOS Chef Sport.

De geboren Amsterdammer kennen velen vooral van het presenteren van Studio Sport. In 1997 koos hij voor Canal+. In 2011 werd het Eredivisie Live en later Fox Sports, waar hij komende zomer afscheid neemt. Van 2004 tot 2014 was hij tevens perschef van het Nederlands voetbalelftal.

In 2016 verscheen zijn boek ‘Terug naar Hilversum’, een halve eeuw sportjournalistiek. In dat boek neemt hij de lezer mee in de wereld van de sport. Het kan niet anders dan dat Jansma enorm veel weet over het reilen en zeilen, met name in de voetballerij. Hij schrijft dan ook naar zeggen openhartig, over de sfeer in de kleedkamer en gesprekken met Rinus Michels. Van het WK voetbal tot aan Olympische Spelen. Hij schrijft over zijn ontmoetingen met bekende voetballers als Cruijff en Van Hanegem, Van Persie en Romario. Ook blunders, twijfels en verdriet staan beschreven.

In een ander boek van zijn hand: Kees, geeft hij eveneens een kijkje achter de schermen van de wereld van de topsport. Dit boek schreef hij in de periode dat hij perschef van het Nederlands Elftal was.

Foto: Paulblank – http://www.postproduktie.nl/bekend.htm, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2951625

Geschreven door: Redactie