PostNL wil geen goedkopere postzegel voor minder snelle bezorging

Postbedrijven hebben het moeilijk. In België hebben daar wat op bedacht.

In België wordt in 2019 een duurdere postzegel ingevoerd voor postbezorging in één dag en een goedkopere variant voor bezorging in drie dagen. In Nederland is dit voorlopig niet aan de orde laat een woordvoerder van PostNL weten.

Snelle post duur, minder urgent goedkoop

Het Belgische bedrijf Bpost heeft eveneens als PostNL te maken met een krimpende postmarkt en dalende inkomsten. Het sturen van brieven en kaartjes staat al jaren onder druk door de digitale post.  Bpost denkt door extra kosten in rekening te brengen voor snelle post dit probleem te lijf te gaan. Er komen verschillende tarieven bij onze zuiderburen. Snelle post een duur tarief, minder urgent goedkoop. Inwoners zouden daar niet veel op tegen hebben. Maar PostNL wil dit voorlopig niet. Wel verhogen ze jaarlijks de postzegelprijs om de kosten te drukken.

Nieuwe postmarkt

Toch wordt ook in Nederland gesproken over manieren om een nieuwe postmarkt te creëren. Zo besloot het kabinet de afgelopen week om postbedrijven meer ruimte te geven om te samen werken. Tevens moet er meer gecombineerd worden. Bijvoorbeeld pakketbezorgers die ook brieven meenemen. Daarnaast wordt gekeken naar technische innovaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan het inscannen van poststukken en levering via een app.