Post Belastingdienst ook na twee jaar nog op papier

Recent droeg de Tweede Kamer de regering op om post van de Belastingdienst op papier te kunnen blijven krijgen. Dit betekent het loslaten van de ‘digitale gewenningsperiode’ van twee jaar. Ons meldpunt Dag blauwe envelop blijkt daarmee opnieuw succesvol.

Wie nog niet digitaal vaardig is, kreeg van de regering twee jaar de tijd om via internet de zaken te gaan regelen. In die periode zouden berichten zowel digitaal als op papier worden verzonden, en na die twee jaar alleen nog digitaal. Dit is echter niet reëel, zo stelde KBO-PCOB keer op keer. Een grote groep ouderen is nog niet digitaal vaardig en van die groep zal een deel dat ook niet worden. Met het aannemen van een motie van Pieter Omtzigt (CDA) wordt de regering nu gevraagd om de gewenningstermijn los te laten.

Eerdere toezegging
Al eerder zegde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën onder druk van de seniorenorganisaties KBO-PCOB en ANBO toe dat mensen in bijzondere gevallen de papieren blauwe envelop kunnen blijven ontvangen. Het gaat dan om mensen die geen computer of internet hebben en geen vrienden of familie hebben om te helpen. Met deze toezegging kwam de staatssecretaris al gedeeltelijk tegemoet aan onze zorgen.

Goede alternatieven
KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa is blij dat de Kamer nu een stap verder gaat. “We zijn niet tegen digitalisering van belastingdiensten, maar we willen wel goede alternatieven voor mensen die niet of minder digitaal vaardig zijn. Niet alleen ouderen; denk aan mensen die om financiële redenen of door een ziekte niet met een computer kunnen werken.”