Positief denken, dat kan iedereen leren

Altijd maar positief in het leven staan, is een hele uitdaging. Iedereen weet wel dat het goed voor je is en dat je er gezond bij blijft, maar het leven heeft nu eenmaal z’n ups en downs. Zit je in een ‘up’ dan is het een fluitje van een cent, maar zit je in een ‘down’ dan moet je soms alle zeilen bijzetten om bij die positiviteit te kunnen blijven. Als iemand je dan zegt dat het een mooie dag is, kun je die persoon wel wat aandoen!

Over het algemeen blijkt negatief zijn zelfs makkelijker dan positief, omdat dat meer het gevoel van controle geeft. Echt controle heb je natuurlijk niet. Je houdt vooral jezelf voor de gek. Ondertussen blijf je lekker zeuren, maar zuchtend en steunend jezelf door de dagen worstelen, is nu niet bepaald de definitie van een leuk leven.

Er is altijd een lichtpuntje

Natuurlijk gebeuren er dingen in het leven, waardoor je de zon echt niet ziet schijnen. Begrijpelijk. Ziekten, het missen van mensen. Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Toch zijn dat momenten waarop je juist zou moeten beseffen dat die zon er altijd is. Ook voor jou! Daarmee is de ellende niet verdwenen, maar kun je een nare of heftige situatie wel beter aan. Dat besef is dus van cruciaal belang. Het besef dat er altijd ergens een lichtpuntje is.

Wie zich bewust is en blijft van dat lichtpuntje, wat er ook gebeurt, staat een stuk positiever in het leven en beïnvloedt daar ook zijn omgeving mee. Positiviteit verspreidt zich als een olievlek. Op die manier ervaar je direct een andere sfeer en kun je het leven stukken beter aan dan wanneer je maar negatief zou zijn. Zelfs als je in de grootste ellende zit. Dus waar wacht je nog op!

Je schept je eigen realiteit

Positivo Jelle Hermus, bekend van So Chicken, heeft een aantal tips om positiever in het leven te staan. Om stap voor stap jezelf aan te leren minder negatief te zijn. Ten eerste moet je je daarvoor beseffen dat er niet één realiteit is. Sterker nog, dé realiteit bestaat niet. Je schept je eigen realiteit, je eigen wereld. Die kan dan maar beter een beetje positief zijn, vind je niet?

De meeste mensen focussen zich veelal op dingen die fout gaan, maar er gaat veel meer goed. Hoe zou het zijn om je juist daarop te concentreren? Dat schept een ander wereldbeeld. Bovendien kun je uit iedere negatieve ervaring ook iets positiefs halen. Echt? Ja, echt. Dat noemen we vaak levenslessen en dat klinkt heel groots, maar juist in de kleine dingen zit een leermoment dat je positief vooruithelpt. ‘Niets is alleen maar negatief’, meent Hermus.

Meer lachen en het leven minder serieus nemen, helpt je positief vooruit. Probeer het maar eens. Het helpt je om gezond te blijven, want lachen is een boost voor je immuunsysteem. Bovendien blijf je een stuk creatiever en creativiteit is een belangrijke kwaliteit om het leven lekker te leven. Het tegenovergestelde is stress, dan weet je genoeg toch!

Focus je op kleine fijne dingen

En dan is er nog het fenomeen van in kleine dingen het mooie zien. Genieten van een kop koffie kan al zo’n moment zijn. Maar je kunt ook genieten van de schone was aan de waslijn of van de geur van vers gemaaid gras. Je maakt een vreugdesprongetje als je je kast hebt opgeruimd of als je eindelijk even een dag voor jezelf hebt. Als je na de zomer voor het eerst je zachte warme winterjas weer aantrekt of als je fietsbanden opgepompt zijn. Het zit ‘m in de details van het leven. Focus je je daarop, dan wordt het dagelijkse leven een stuk leuker, lichter en interessanter.