Politie waarschuwt voor ‘Microsoft-truc’

Stel, je wordt gebeld door tech-gigant Microsoft met de waarschuwing dat er iets mis is met je computer. De beller kan al je problemen oplossen, maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Klinkt als een verdachte zaak, maar toch gingen 800 Nederlanders in de eerste helft van 2017 akkoord met het voorstel. Tijd dus voor een nieuw offensief van de politie: Wordt u gebeld? Hang op!

Volgens de politie verlopen de gesprekken met ‘Microsoft’ vrijwel altijd hetzelfde: een Engels-sprekende beller, vaak met een licht Indiaas accent, stelt zich voor als Microsoftmedewerker. ,,Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen.’’ Het is de begin van een oplichtingspoging die al veel mensen geld heeft gekost’, zo schrijft de politie.

De ‘medewerker’ vraagt vervolgens om de installatie van bepaalde software, zodat de niet-bestaande problemen opgelost kunnen worden. Hiervoor wordt veel geld gevraagd. In totaal zijn slachtoffers honderdduizenden euro’s kwijt. Eén slachtoffer zou 70.000 euro betaald hebben aan de oplichters.

Aangifte
Het advies van de politie? Hang meteen op. ,,Microsoft belt klanten nooit zomaar op. Stelt iemand zich voor als Microsoft-medewerker, ga dan niet op de vragen in, maar hang direct op”, schrijft de politie. ,,En doe altijd aangifte als je tóch het slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Want hoewel het opsporen moeilijk is doordat de oplichters vanuit het buitenland opereren, gebruikmaken van niet te traceren telefoonnummers en van software die geen sporen achterlaat, helpt een aangifte. Zo krijgen wij namelijk meer inzicht in de werkwijze.” Dat voorkomt een hoop leed, aldus de politie.

Bron: Algemeen Dagblad