close
  • vrijdag 17 september
Zorg en Zekerheid

Overbelasting mantelzorgers; kun je nog wel werken als je je partner verzorgt?

Overbelasting mantelzorgers; kun je nog wel werken als je je partner verzorgt?

Mantelzorg; zorgen voor je zieke partner, een ouder, kind of familielid. Het gebeurt liefdevol en met de grootste zorg, maar een deel van hen voelt zich zwaar belast. 

Soms zelfs overbelast en vaak is ondersteuning voor hen ver te zoeken. Vooral als deze mensen ook nog een baan erop na houden. Met name mensen die hun partner verzorgen komen regelmatig in de knel met andere activiteiten.

Ondersteuning

Bijna duizend mantelzorgers werd gevraagd naar hun ervaringen door epidemioloog Marloes Oldenkamp van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgens haar is ondersteuning voor mantelzorgers van groot belang, met name op het gebied van werk.

Mantelzorgvriendelijk

Werkgevers zouden best een steentje bij kunnen dragen om het mantelzorgers gemakkelijker te maken. Er zijn regelingen mogelijk die voor hen de zorg wat minder zwaar kunnen maken. Oldenkamp noemt het een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

Volhouden

Tien procent van het aantal mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Vooral hen die hun partner verzorgen. Een deel van hen neemt extra vakantiedagen op of maakt aparte afspraken met hun werkgever om het maar vol te houden.

Vier miljoen mensen zijn mantelzorger, en dat is maar liefst eenderde deel van alle volwassenen in Nederland.

Lees ook het verhaal van Zeth die mantelzorger is voor zijn vrouw en zijn werk ervoor opgaf.

Bron: plusonline

Geschreven door: Redactie