Ouderen moeten eigen gevangenis krijgen

Oudere gevangenen in Nederland moeten een eigen gevangenis krijgen. Daarvoor pleit de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Belangrijkste reden voor hun voorstel is dat het aantal oudere gevangenen stijgt door vergrijzing en omdat de criminaliteit onder ouderen toeneemt. In de gevangenis zitten deze ouderen met jongere gedetineerden op één afdeling, wat tot allerlei problemen leidt.

Een van deze problemen is bijvoorbeeld dat ouderen niet mee kunnen doen aan sportactiviteiten vanwege het leeftijdsverschil met jongere gevangenen. Maar ook speciale zorg, zoals aangepaste toiletten, douches en speciale bedden zijn steeds vaker nodig.

Speciale gevangenissen
Strafrechtadvocaat Hans Anker verdedigt regelmatig bejaarde cliënten en is voorstander van speciale gevangenissen voor ouderen. In de Telegraaf legt hij uit waarom: „Denk alleen al aan praktische zaken: voor ouderen kunnen betere bedden geregeld worden en steunen bij de douche en toilet worden opgehangen. Er zijn nu eenmaal gevangenen die bijvoorbeeld met rollators lopen en toch nog in de cel zitten.”

Bejaarden op dievenpad
In de aflevering ‘Bejaarden op dievenpad’ onderzocht Zembla eerder al hoe het komt dat er steeds meer criminele ouderen zijn en of het tijd is voor een speciaal ouderen-strafrecht. In de uitzending kwam onder andere hoogleraar Forensische Psychiatrie Karel Oei aan het woord. Hij noemde een aantal verklaringen voor het criminele gedrag bij ouderen. “Het functioneren van de hersenen van deze mensen gaat substantieel achteruit. Zeker na je 75e. Daardoor beseffen ze niet dat zij een delict hebben gepleegd. Vaak is het ook een roep om aandacht. Want veel mensen zitten eenzaam en gefrustreerd thuis.”

In landen als Engeland en Duitsland bestaan al speciale ouderen-gevangenissen. Zembla filmde in Singen, Duitsland. De bewoners zijn er gemiddeld 67 jaar en mogen de hele dag vrij door de gevangenis bewegen.

Ministerie ziet noodzaak niet
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is een speciale gevangenis voor ouderen niet nodig. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de extra zorgafdelingen voor oudere gevangenen in bijvoorbeeld het gevangenisziekenhuis van Scheveningen, genoeg zijn.

Bron:Zembla