Orgaandonatie, hoe werkt dat eigenlijk?

Nabestaanden van donoren weten niet altijd zo goed hoe een donatie in zijn werk gaat, bij het overlijden van de donor. Vandaag spreekt de Eerste Kamer over de donorwet, waarbij de voorlichting aan zowel donor als nabestaande onder de loep wordt genomen.

Om te beginnen is het voor nabestaanden niet mogelijk om bij het daadwerkelijke moment van overlijden te zijn. Het lichaam wordt namelijk al snel geopereerd. Tijdens die operatie worden de benodigde organen weggenomen, wat betekent dat de overledene ook pas wat later kan worden opgebaard. Afscheid nemen verloopt daarom over het algemeen anders en daarmee ook het rouwproces.

Familie moet meer betrokken worden

Het blijkt dat de algemene voorlichting vooral op de ontvanger van de organen is gericht en veel minder op de donor. Nabestaanden komen dan ook nog wel eens voor verrassingen te staan, omdat het best een traject blijkt.
Klaas-Jan Rodenburg van de Landelijke Stichting Rouwverwerking (LSV) meent dat familie meer betrokken moet worden als iemand zich als donor registreert. Maar het blijkt vooral op de donor zelf neer te komen om de familie in te lichten.

Voor wie niet goed is voorgelicht, kan het hele proces van orgaandonatie ook behoorlijk emotioneel uitpakken. Ook komt daardoor de informatie die coördinatoren van de transplantatiestichting aan de mensen geven, niet altijd goed aan en dat leidt in sommige gevallen tot frustratie, zo meent de stichting.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top