Opmerkelijk: stropers door leeuwen opgegeten in Zuid-Afrika

Vanavond weer te zien: 'Freek tegen stropers'. Saillant detail: het recht lijkt te zegevieren ofwel 'dieren nemen het recht in eigen poot' tegen de stropers. Waar gebeurd!

Een hoofd, allerlei lichaamsdelen en drie paar schoenen zijn teruggevonden in een Zuid-Afrikaans reservaat. Waarschijnlijk afkomstig van stropers schrijft de Zuid-Afrikaanse krant The Herald. 

Eigenaar twijfelt niet

De resten zijn teruggevonden in het reservaat Sibuya Game. Ook werd een geweer met een geluidsdemper, nijptangen, voedsel en een bijl gevonden. De eigenaar van het reservaat, Nix Fox vertelt tegenover de de Zuid-Afrikaanse krant dat hij zeker weet dat het om stropers gaat. “Ze waren duidelijk goed bewapend en hadden genoeg eten bij zich om dagenlang weg te blijven. Kijkend naar de schoenen en spullen die zijn aangetroffen, vermoed ik dat het gaat om twee of drie mensen.” De stroperijspullen lagen naast de lichaamsresten.

Waarschuwing voor andere stropers

De parkeigenaar betreurt het dat er doden zijn, maar hij hoopt ook dat andere stropers beseffen dat je het niet altijd wint van de natuur. In 2016 kwamen er drie neushoorns in het reservaat om toen stropers ze doodden vanwege hun hoorns. In 2018 zijn al negen neushoorns gedood door stropers in de Oost-Kaap, de provincie waarin het reservaat ligt. De BBC schrijft dat de afgelopen tien jaar het aantal voor heel Zuid-Afrika op meer dan zevenduizend ligt.

Freek Vonk mengt zich in de strijd

Bioloog Freek Vonk liet in 2016 in de vierdelige reeks ‘Freek tegen de stropers’ zien hoe ernstig het gesteld is met de jacht op neushoorns. De cijfers zeggen genoeg. Ieder dag gaan er in Zuid-Afrika drie neushoorns dood door stropers. Freek vindt dit verschrikkelijk. Daarom trok  hij met een patrouilleteam het Krugerpark in. Tegenover Televizier vertelde hij hierover: “Neushoornstropers gaan gruwelijk te werk. Vaak hakken ze de hoorn af terwijl het dier nog leeft. Babyneushoorns waarvan de moeder is gestroopt worden vervolgens aan hun lot overgelaten.” Deze zomer wordt de reeks herhaald. Vanavond is de tweede aflevering te zien op NPO 3 om 20:25 uur.