close
  • vrijdag 14 augustus
Zorg en Zekerheid

Op kunstgras voetballen slecht voor uw gezondheid? ( woensdag 5 oktober 2016 om 21:10 uur bij de VARA op NPO 2 )

Op kunstgras voetballen slecht voor uw gezondheid? ( woensdag 5 oktober 2016 om 21:10 uur bij de VARA op NPO 2 )

ZEMBLA onderzoekt: zijn we goed en eerlijk geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels?

De Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin houdt sinds 2009 een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Ze vreest dat er een verband is tussen de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden, en de kanker. De lijst telt inmiddels 230 spelers. In Engeland voert Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker.

Iedere dag sporten wereldwijd miljoenen kinderen en volwassenen op dit soort kunstgrasvelden. Ook in Nederland liggen bijna tweeduizend van die velden. De korrels zorgen ervoor dat het veld dezelfde eigenschappen heeft als een natuurgrasveld, met als bijkomend voordeel dat het bijna altijd bespeelbaar is. Maar de rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. Toch stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2006 dat van sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s zijn te verwachten.

Het promo filmpje vind u hieronder.
ZEMBLA – ‘Gevaarlijk spel’ woensdag 5 oktober 2016 om 21:10 uur bij de VARA op NPO 2

Samenstelling en regie: Roelof Bosma
Research: Frans Glissenaar
Eindredactie: Manon Blaas

Geschreven door: Redactie