Ook zoveel paaseitjes over? Maak er heerlijke brownies van!

Niet zo'n liefhebber van pure chocolade paaseitjes, maar wel van brownies? Wij delen een heerlijk recept met je! Ook lees je in dit artikel waar de traditie van paaseitjes eigenlijk vandaan komt.

We hebben de paasdagen weer achter de rug. Zonder familiebezoekjes en activiteiten buiten de deur dit jaar, maar natuurlijk wel met overheerlijke chocolade paaseitjes in allerlei kleuren. Het gekke is dat je eigenlijk altijd met de pure eitjes blijft zitten. Waarschijnlijk omdat de meeste mensen van melk- en witte chocola houden. Heb jij ook nog veel pure eitjes over? Maak er dan brownies van! We delen graag naar het recept van tv-kok Miljuschka Witzenhausen met je.

Maar voordat je begint met bakken is het misschien leuk om te weten waar de traditie van paaseitjes eigenlijk vandaan komt. Het paasei dankt zijn populariteit aan de vastentijd binnen het Christendom. Het paasfeest was het sluitstuk van veertig dagen vastentijd, waarin men geen vlees, eieren of zuivel mocht eten. Maar omdat de kippen natuurlijk wel gewoon bleven leggen, groeide de voorraad eieren flink in die periode. Als ze dan op paaszondag eindelijk weer gegeten mochten worden, was dat een ware traktatie. Ze werden feestelijk versierd in felle kleuren en daarna kon iedereen er lekker van genieten.

Het verstoppen van paaseieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.

Van kippeneieren naar chocolade-eieren

Tot zover de link tussen eieren en Pasen, maar waar komen de chocolade-eieren vandaan?

Chocola wordt al sinds de 16e eeuw gedronken en vanaf de 17e eeuw ook gegeten. Chocolade-eitjes kwamen nog honderd jaar later. Banketbakkers in Parijs bedachten een luxe variant op de eeuwenoude eiertraditie. Ze hielden wedstrijden met elkaar voor het mooiste chocolade-ei, waardoor het snoepgoed steeds populairder werd onder de gewone bevolking. De traditie van chocolade-eieren tijdens Pasen was geboren. We hebben het paasei dus te danken aan de oude Germanen, de vastende christenen en de competitieve Parijzenaren.

En dan hier het recept:

Wat heb je nodig:

140 gram ongezouten boter, in smalle stukjes gesneden
180 gram pure chocola, fijngesneden
130 gram suiker
80 gram bruine basterdsuiker
2 grote eieren
1 grote eidooier
1 tl vanille-extract
60 gram bloem
1/2 tl zout
1/4 tl bakpoeder
50 gram pecannoten
50 gram extra chocola, grof gehakt

Bekleed een bakblik van ongeveer 20 x 20 cm met bakpapier. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Doe de boter en de chocola bij elkaar in een kom en smelt het au bain-marie (boven heet water) tot het een glad mengsel is. Laat iets afkoelen.

Voeg suiker en bruine basterdsuiker bij elkaar en klop door het mengsel, dat blijft korrelig. Klop daarna de eieren en de eidooier er een voor een doorheen en vervolgens de vanille. Ongeveer 1 minuut flink kloppen.
Roer dan bloem, zout en bakpoeder erdoor. Verdeel het beslag in het bakblik. Strooi de pecannoten eroverheen en stukjes chocola.

Bak de brownies in de oven voor ongeveer 25-35 minuten of tot de zijkanten stevig zijn. Het midden mag nog een beetje vochtig zijn maar niet te zacht.

Geniet ervan!

Bron: kunst-en-cultuur.infonu, Choco-paradijs, miljuschka.nl