Ook zo klaar met al die pakjes voor de buren?

Nederlanders doen hun inkopen steeds vaker via internet. Dat betekent vervolgens een stroom aan pakketten en heel veel bezorgers die proberen al die pakjes af te leveren. Dat is nog niet zo makkelijk, want niet iedereen is thuis.

En dan komen de buren in beeld, want een bezorger wordt vaak betaald per afgeleverd pakket en dan zijn de buren een prima optie. Voor de bezorger, want die buren vinden dat niet altijd leuk. Sterker nog, er zijn inmiddels stickers te koop met de tekst ‘Nee, wij nemen geen post en pakketten voor buren aan’.

Sticker

Er wordt vaak zonder overleg vanuit gegaan dat buurtbewoners wel als postkantoor willen fungeren, maar het loopt soms echt de spuigaten uit. De hele gang vol met pakjes voor de hele buurt en de hele dag aanloop om ze op te halen, dan is het niet meer grappig.

Geld verdienen als buurtpunt

Maar het probleem is ook om te denken. Je kunt namelijk geld verdienen met pakketjes aannemen als particulier ‘buurtpunt’. Homerr is een bedrijf dat zorgt dat particulieren en winkeliers PickUp punt worden. Daar kun je je aanmelden als je regelmatig thuis bent, ruimte genoeg hebt en wel voor de hele wijk poststukken wilt aannemen. Overigens kun je zelf je openingstijden bepalen. Voor ieder aangenomen pakket krijg je €0,40. Dat kan best oplopen als je dagelijks boven de tien stuks zit. Inmiddels zijn er via Homerr al 1000 buurt- en servicepunten en dat aantal groeit snel. Het is niet alleen een kans om wat extra geld te verdienen, maar ook een mogelijkheid tot meer sociale contacten. Nadelen zitten er ook aan, maar die afweging moet je voor jezelf maken.

PostNL heeft een andere oplossing bedacht. Naast de drieduizend afhaalpunten die er al zijn in winkels en supermarkten zijn er in Tilburg, Breda en Almere pakket- en briefautomaten geplaatst. Daar kun je met een code je pakket uithalen, 24/7. Binnenkort komen er nieuwe locaties bij.