Ook Rabobank komt met negatieve rente voor vermogende spaarders

Ben jij miljonair? Dan moet je nu ook bij de Rabobank betalen!

Rabobank wijzigt vanwege de aanhoudend lage rentes de voorwaarden van zijn betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. Vermogende Rabo-klanten krijgen vanaf 1 juli 2010 te maken met een negatieve spaarrente. Voor de klanten die over minder geld beschikken blijft de rente ongewijzigd.

Negatieve rente op Europese geldmarkt

Door de wijziging worden ongeveer vierhonderd particuliere klanten geraakt. De bank komt met de maatregel omdat de rente op de Europese geldmarkt negatief is. Banken moeten dus rente betalen over het geld wat zij op de rekening hebben bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Geen garanties

Voor de particuliere klanten die over minder dan een miljoen beschikken verandert er dus niets. Zij ontvangen nog wel rente, maar dat is slechts 0,01 procent. De bank heeft de intentie om dat zo lang mogelijk te garanderen, maar kan niet uitsluiten dat negatieve rente in de toekomst ook voor klanten met minder dan 1 miljoen spaargeld gaat gelden. “Rabobank kan daar gezien de voortdurend aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven.”

Goede doelen

Wie tussen de 100.000 en 1 miljoen bij de bank heeft gestald krijgt 0 procent rente. En zoals gezegd wie boven de 1 miljoen zit draagt 0,5 procent rente af. Dat geldt per rekening. Goede doelen zijn niet blij met de maatregel, want door de negatieve rente verliezen zij veel op geld dat door collectes wordt verzameld. Rabobank geeft aan dat zij met dit soort partijen afspraken maken.

Eerder kwamen de ING en ABN Amro met dezelfde maatregel. Spaarders ontvangen voor 1 april een persoonlijk bericht over de aanpassingen van de rente.

Bron: NOS, AD, Volkskrant 

Foto (C): Wikimedia