Ook fan van oude(re) rockers?

Rockers op leeftijd zijn weer helemaal terug. Of misschien wel nooit weg geweest. Vierden we afgelopen week de 74ste verjaardag van Rolling Stone Mick Jagger, dit weekend is U2 aan zet.

Veel leeftijdgenoten van de in 1960 geboren leadzanger Bono bezochten dit weekend het U2-concert in de Amsterdamse Arena ter ere van het album the Joshua Tree, waarmee de band volgens velen in 1987 een meesterwerk neerzette.
De 53-jarige Rinus Wassenaar vindt de band zelfs beter dan vroeger. “Ze zijn nog helemaal up to date. Het album van dertig jaar geleden is eigenlijk niet verouderd. Het slaat nog even goed op de toestand in de wereld van vandaag.”
Als liefhebber van U2 en de Stones, én vooral groot fan van De Doors, voelt stukadoor Rinus zich hiermee niet oud. “Hoe hoger de leeftijd, hoe trotser ik me voel. Trots op wat ik bereik in mijn werk en met mijn gezin met twee dochters en het vierde kleinkind op komst. Het is gewoon ontzettend leuk om ouder te worden.”

Niet interessant doen

Volgens recensenten is de band teruggekeerd naar de eenvoud. Waren voorheen concerten vooral heftige uitspattingen van culturele en politieke statements, het U2 van nu is weer ‘als een gewoon bandje zonder opsmuk’. Het verhaal zit ‘m in de songs.
“Wat het zo gaaf maakt is dat je het veel bewuster meemaakt en meer over de muziek en de gebeurtenissen van toen nadenkt, dan toen het album uitkwam. Het was heel indrukwekkend om dit live mee te maken,” becommentarieert Rinus. “Het publiek was vooral boven de veertig jaar en dat voelde eigenlijk heel goed. Niet sentimenteel ofzo. Het ging gewoon om leeftijdsloze goeie muziek met een goed verhaal.”
Bono, leadzanger van de Ierse band, zei zelf in een eerder interview: ’Niet interessant doen, gewoon muziek blijven maken’.

Foto tijdens het concert gemaakt door Rinus